13/8/18

Peaky Blinders

Ίσως η καλύτερη αστυνομική σειρά εποχής που έχω δει τα τελευταία χρόνια. Με μια υπόθεση που βασίζεται σε αληθινή ιστορία, αφού διαπραγματεύεται τα έργα και τις ημέρες μιας οικογένειας – συμμορίας στο Μπέρμινχαμ αρχές του 20ού αιώνα. Μιας συμμορίας, η οποία αποτέλεσε στόχο του ίδιου του Ουίνστον Τσώρτσιλ, που έστειλε ειδικό πράκτορα προκειμένου να ξεκαθαρίσει ορισμένες πόλεις από τους ανθρώπους του IRA και τους κομμουνιστές. 

Η ιστορία που ξεκινά σχεδόν αμέσως μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τελειώνει στις παραμονές του Β’ Π.Π. και παρακολουθεί την οικογένεια Shelby, να προσπαθεί να επεκταθεί επιχειρηματικά με κάθε νόμιμο και παράνομο τρόπο, μέσα από πολλές αντιξοότητες.
Οι ερμηνείες είναι καταπληκτικές από γνωστούς ηθοποιούς, που έχουν διακριθεί και στον κινηματογράφο και η ατμόσφαιρα είναι σκοτεινή και πνιγηρή όπως θα ήταν άλλωστε σε περιοχές ορυχείων και λιμάνια της εποχής. Η φωτογραφία με σέπια αποχρώσεις είναι υπέροχη, όπως αυθεντικά και προσεγμένα στην τελευταία λεπτομέρεια είναι τα κοστούμια και τα ντεκόρ, ενώ η μουσική του Νικ Κέιβ ντύνει δραματικά τη σειρά με πρώτο και καλύτερο το τραγούδι Red Right Hand, που επενδύει τους τίτλους της σειράς.
Έχοντας παρακολουθήσει ολόκληρη τη σειρά στο Netflix, θεωρώ ότι είναι από τις αστυνομικές σειρές που δεν πρέπει να χάνονται.
INFO
Προβάλλεται στην ΕΡΤ
Είδος: Αστυνομική / Δράμα / Εποχής
Σκηνοθεσία: Otto Bathurst - Tom Harper - Colm McCarthy - Tim Mielants - David Caffrey
Παίζουν: Cilian Murphy, Sam Neill, Helen McCrory, Paul Anderson, Joe Cole, Tom Hardy, Adrien Brody, Noah Taylor 
Σύνοψη: Αρχές του 20ού αιώνα στις ταραγμένες κοινωνικά και πολιτικά μέρες μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η μεγάλη οικογένεια των Shelby, με πολλά αδέλφια, ξαδέλφια και θείους, συνθέτει τη σφοδρότερη συμμορία της πόλης, τους Peaky Blinders (από την πρακτική να ράβουν λεπίδες ξυραφιού στις κορυφές των καπέλων τους), οι οποίοι βγάζουν χρήματα από αγώνες παράνομου στοιχήματος, παροχή προστασίας και ληστείες. 
Το αφεντικό τους, ο Tommy (Cilian Murphy, γνωστός από το κινηματογραφικό «Inception») είναι ο πιο αδίστακτος από όλους, αλλά η ηγεσία του θα τεθεί σε δοκιμασία, όταν η δράση της συμμορίας του μπαίνει στο στόχαστρο του επιθεωρητή Chester Campbell (τον υποδύεται ο Sam Neill του «Μαθήματα Πιάνου»). 
Διανομή: BBC