5/7/18

Η σωτηρία της ψυχής - Hotel Salvation

Μια ηθογραφία από την Ινδία (και ντεμπούτο του σκηνοθέτη Σουμπασίς Μπουτιανί) με το βλέμμα στραμμένο στο χάσμα των γενεών, στην αντιμετώπιση της ιδέας του θανάτου και στη σύγκρουση των παραδόσεων με τη σύγχρονη εποχή της τεχνολογίας. 

Όλα αυτά, με αφορμή την τελευταία επιθυμία του παππού να πεθάνει στην ιερή πόλη Βαρανάσι και τις αρχικές δυσκολίες του γιού του Ρατζίβ, να τον ακολουθήσει όπως έχει ηθική υποχρέωση και να τον φροντίσει μέχρι να πεθάνει, την ίδια ώρα που αφήνει εκκρεμότητες στην εργασία του και έχει ανησυχίες για το μέλλον της κόρης του.
Μαγευτικές εικόνες από το γνωστό Μπενάρες (μία πόλη δύο εκατομμυρίων κατοίκων, στη δυτική όχθη του ποταμού Γάγγη όπου πραγματοποιούνται παραδοσιακές τελετουργίες για τον καθαγιασμό των ψυχών) και καλές ερμηνείες που αναδεικνύουν σκέψεις γύρω από το νόημα της ζωής και του θανάτου αλλά και τη δύναμη της αγάπης, δίνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ταινία, ενώ  οι «διευκολύνσεις» του παραποτάμιου ξενοδοχείου της Σωτηρίας προς τους πιστούς που συχνάζουν εκεί και του τρόπου που τις αντιμετωπίζει ο «τεχνοκράτης» Ρατζίβ (με το κινητό να χτυπάει συνεχώς στο χέρι του) χαρίζουν χιουμοριστικά διαλλείματα στην εξέλιξη της ιστορίας. (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 5/7/18
Είδος: Δράμα / Ηθογραφία
Σκηνοθεσία: Σουμπασίς Μπουτιανί 
Παίζουν: Αντίλ Χουσεΐν, Λαλίτ Μπελ, Γκιταντζάλι Κουλκάρνι, Παλόμι Γκος, Ναβίντρα Μπελ 
Ένας ηλικιωμένος αποφασίζει ξαφνικά να εγκαταλείψει το σπίτι του και να ταξιδέψει μαζί με το γιο του στο μυθικό Βαρανάσι προκειμένου να αφήσει στην ιερή αυτή πόλη την τελευταία του πνοή.
Ο Ρατζίβ αναγκάζεται να παρατήσει τα πάντα ώστε να εκπληρώσει την τελευταία και παράξενη επιθυμία του πατέρα του να ταξιδέψει στο Βαρανάσι για να σώσει την ψυχή του. Το ταξίδι που ακολουθεί αναγκάζει τους δύο άντρες να επανασυνδεθούν ο ένας με τον άλλον και με τον κόσμο γύρω τους σε αυτή την συγκινητική και γενναιόδωρη κομεντί που αρκετοί κριτικοί έσπευσαν να συγκρίνουν με το Ταξίδι στο Τόκιο του Όζου.
Διανομή: One from the heart