22/7/18

Μαύρος καθρέφτης – Black mirror

Μπορείς να φανταστείς ότι το laptop με την ευκολία που διαθέτει να συνομιλείς με κάποιον και να βλεπόσαστε, μπορεί ξαφνικά να χρησιμοποιηθεί για να σε εκβιάσουν; Μπορείς να φανταστείς τη ζωή σου και την κοινωνικότητά σου να καθορίζονται από τον αριθμό των likes, που λαβαίνεις και αν δεν συγκεντρώνεις ένα συγκεκριμένο αριθμό να μην μπορείς να συμμετάσχεις σε κάποια εκδήλωση και να θεωρείσαι «περιθωριακός»; Ή να διαπιστώνεις τέλος πάντων, ότι κάποια ηλεκτρονική συσκευή ξεφεύγει από τον έλεγχό σου και στρέφεται εναντίον σου; 

Τέτοιου είδους ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, ή και τελείως φαντασίας περιλαμβάνει η σειρά Black Mirror, η οποία είναι βρετανική, 19 επεισοδίων (τόσα έχω δει εγώ τουλάχιστον, ξεκινώντας από την τελευταία, Τέταρτη Σεζόν που ξεκίνησε στο Netflix τον Δεκέμβριο του 2018 και πηγαίνοντας προς τα πίσω στην Πρώτη Σεζόν που είχε αρχίσει το Δεκέμβριο του 2011). Μια σειρά η οποία δημιουργήθηκε από τον Τσάρλι Μπρούκερ και επικεντρώνεται σε σκοτεινά και σατιρικά θέματα που εξετάζουν τη σύγχρονη κοινωνία, κυρίως όσον αφορά τις απρόβλεπτες συνέπειες από την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών. Τα επεισόδια είναι αυτοτελή και συνήθως τοποθετούνται σε εναλλακτικό ή στο εγγύς μέλλον. 
Όλα τα επεισόδια που έχω δει, διακρίνονται για την πρωτοτυπία του σεναρίου, το χιούμορ τους (μαύρου ενίοτε), τις εκπληκτικές ερμηνείες (πολλές φορές από γνωστούς ηθοποιούς) και γενικά μια μελλοντολογική ατμόσφαιρα που στηρίζεται πολύ στο σήμερα σε βαθμό αλληγορίας. 
Συνοπτικά, θα έλεγα ότι είναι μια σειρά που υποστηρίζει, ότι το δυστοπικό μέλλον της ανθρωπότητας δεν είναι απαραίτητα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά κάτι κολασμένο που έρχεται προς τα εδώ («something horrible this way comes», που λέει και ο Σαίξπηρ), χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Για να μη σου πω ότι κάποια περιστατικά της σειράς ήδη τα ζούμε.
Με άριστα το 5 τη βαθμολογώ με 5 και πολύ θα ήθελα αν είχα χρόνο να την ξαναδώ.
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Φωτο από το Google-εικόνες