12/7/18

Μια αμερικάνικη ληστεία - American animals

Η ταινία μέσα από τις αφηγήσεις τεσσάρων αντρών on camera, μας παρουσιάζει την αληθινή ιστορία μιας ληστείας, πάνω σε στοιχεία που είχαν φανταστεί οι ίδιοι και νόμιζαν ότι αυτή θα ήταν μια ευκαιρία για να κάνουν κάτι διαφορετικό στη ζωή τους. 

Θεωρώ το γεγονός, ότι η σύλληψη της ιδέας και η οργάνωσή της, παρουσιάζεται με έξυπνο τρόπο μέσα από πολλαπλές, διαφορετικές οπτικές γωνίες, μιας και οι τέσσερις τύποι όταν αφηγούνται –μεγαλύτεροι σε ηλικία πλέον- δεν θυμούνται καν ποιανού ήταν η αρχική ιδέα και ποιανού η κάθε πρωτοβουλία που έπαιρναν. Αυτό δε που έχει ενδιαφέρον είναι και τα διαφορετικά τους κίνητρα.
Πιο συγκεκριμένα, ο Σπένσερ είχε βαθιά επιθυμία να γίνει καλλιτέχνης αλλά του έλειπαν τα βιώματα, η πείρα και τα τραύματα, που θα τον ωθούσαν να εκφραστεί καλλιτεχνικά. Ένιωθε ότι δεν είχε τίποτε να πει μέσω της τέχνης του. Ο Γουόρεν, κολλητός του Σπένσερ από την παιδική τους ηλικία, αισθανόταν την ανάγκη να αφήσει το σημάδι του στον κόσμο. Ο Έρικ, ήθελε να κάνει καριέρα στο FBI και συμμετείχε στη ληστεία για να πάρει μέρος σε κάτι πραγματικό, αληθινό και αντισυμβατικό. Τέλος, ο Τσας, που επρόκειτο να οδηγήσει το αυτοκίνητο διαφυγής, απλά χρειαζόταν χρήματα.
Έτσι, η αφήγηση με τη μορφή ντοκιμαντέρ, μετατοπίζεται διαρκώς από τις συνεντεύξεις των πραγματικών ανθρώπων (οι οποίοι όντας αρχάριοι σχεδίασαν το κόλπο τους παρακολουθώντας ταινίες, μιμούμενοι το Reservoir Dogs του Ταραντίνο και ψάχνοντας στο Google για να λύσουν τις απορίες τους) στην μυθοπλαστική κεντρική αφήγηση με τους νεαρούς αρκετά καλούς ηθοποιούς. 
Οπότε, αν εξαιρέσουμε μια μικρή «κοιλιά» στο μέσο, η σκηνοθεσία μας χαρίζει άφθονο suspense και μεγάλη ένταση, ιδιαίτερα όταν αρχίζουν να κάνουν γκάφες που θυμίζουν χαρακτήρες των αδελφών Κοέν, για να συνειδητοποιήσουν στο τέλος πως η πραγματικότητα δεν είναι όπως την περίμεναν. (Κριτική μου ια το myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 12/7/18
Είδος: Αστυνομική / Δράμα 
Σκηνοθεσία: Μπαρτ Λέιτον 
Παίζουν: Ίβαν Πίτερς, Μπλέικ Τζένερ, Αν Ντάουντ, Μπάρι Κέογκαν, Τζάρεντ Άμπραχαμσον, Ούντο Κίερ 
Σύνοψη: Η ασυνήθιστη και συναρπαστική αληθινή ιστορία τεσσάρων φίλων οι οποίοι, ενώ ζούσαν απολύτως φυσιολογικές ζωές, επιχείρησαν να φέρουν εις πέρας μια από τις πιο εξωφρενικές ληστείες στην ιστορία των ΗΠΑ. Τα πράγματα, όμως, δεν ήταν έτσι όπως τα περίμεναν. Καθώς λοιπόν η παράτολμη κλοπή ξεκινούσε να παίρνει σάρκα και οστά, κάθε ένας από τους τέσσερις φίλους άρχισε να αναρωτιέται αν οι προσπάθειές τους να ενσταλάξουν ενθουσιασμό και νόημα στη ζωή τους, ήταν απλώς μια πλανεμένη προσπάθεια για την επίτευξη του Αμερικανικού Ονείρου.
Διανομή: Seven Films