7/6/18

Στο βαθύ γαλάζιο - Submergence

Με σενάριο βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του J. M. Ledgard, αυτό το φιλμ, όπως και πολλά προηγούμενα του Βιμ Βέντερς, φέρεται ως ρομαντική ιστορία αγάπης. Μια ρομαντική ιστορία, την οποία εμείς γνωρίζουμε μέσα από τα flashback των δύο νεαρών πρωταγωνιστών. Διότι η πραγματικότητα, το «σήμερα», έχει ξεπεράσει το ρομάντζο και η ταινία του Βέντερς εξελίσσεται σε μια «καταβύθιση» (ο τίτλος), τόσο στη θαλάσσια άβυσσο του πλανήτη μας, όσο και στην άβυσσο της ανθρώπινης ψυχής.  

Ο Τζέιμς έχει μια συγκεκριμένη μυστική αποστολή που πρέπει να εκτελέσει και δεν ξέρει αν την επόμενη στιγμή θα είναι ζωντανός για να την πετύχει. Βρίσκεται σε ένα κελί κατασκότεινο, αιχμάλωτος της τζιχάντ. Την ίδια ώρα, η Ντάνι ως βιομαθηματικός, ετοιμάζεται να κατέβει σε βάθος 3.500 μέτρων του θαλάσσιου πυθμένα κάπου στη Γροιλανδία για να μελετήσει τις απαρχές της ζωής και κατά τη διάρκεια της ετοιμασίας της, μάταια περιμένει κάποιο τηλεφώνημα, ή μήνυμά του. 
Οι δυο τους, είχαν γνωριστεί τα περασμένα Χριστούγεννα, είχαν ζήσει αξέχαστες στιγμές σε μια γαλλική παραλία με φόντο τον απέραντο Ατλαντικό και έχουν υποσχεθεί να ξανασυναντηθούν. Τώρα σκέφτονται τις στιγμές που πέρασαν μαζί μέσα από διαφορετικές καταστάσεις, που μας αποκαλύπτονται σταδιακά. 
Ο Βιμ Βέντερς, με το γνωστό του ρυθμό, έχει στήσει με μαεστρία το φιλμ, το οποίο είναι κάτι περισσότερο από ιστορία αγάπης, αφού μέσα από τις αναδρομές των δύο πρωταγωνιστών, θίγει περισσότερα θέματα, ηθικά, θρησκευτικά, πολιτικά και επιστημονικά παραλληλίζοντας τις διαφορετικές εκφάνσεις του ανθρώπινου νου, που ενώ από τη μια προσπαθεί να ανακαλύψει τις απαρχές της ζωής, από την άλλη δεν μπορεί να εξαλείψει τη βία και θυσιάζει ζωές χάρη σκοπιμοτήτων.
Οι ερμηνείες των Τζέιμς Μακαβόι και Αλίσια Βικάντερ συγκλονίζουν, ενώ η φωτογραφία του Μπενουά Ντεπί και η μουσική του Φερνάρντο Βελάσκεζ (είχε γράψει και για το «Όλα θα πάνε καλά» του Βέντερς) συμβάλλουν στην επιτυχία της σωστής ατμόσφαιρας (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 7/6/18
Είδος: Δράμα / Αισθηματική / Θρίλερ  
Σκηνοθεσία: Βιμ Βέντερς 
Παίζουν: Αλίσια Βικάντερ, Τζέιμς Μακαβόι, Αλεξάντερ Σίντινγκ, Γιανίκ Σούμαν, Ρέντα Κατέμπ 
Σύνοψη: Σε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα στην ανατολική ακτή της Αφρικής, ένας Σκωτσέζος, ο James More, κρατείται αιχμάλωτος από μαχητές τζιχάντ. Χιλιάδες μίλια μακριά στη Θάλασσα της Γροιλανδίας, η Danielle Flinders προετοιμάζεται να βουτήξει σε ένα υποβρύχιο στον πυθμένα του ωκεανού. Στα όριά τους, επιστρέφουν στα Χριστούγεννα του προηγούμενου έτους, όπου μια τυχαία γνωριμία τους σε μια παραλία στη Γαλλία οδήγησε σε ένα ρομαντισμό με διάρκεια και ένταση.
Διανομή: Seven Films