28/6/18

Καρδιοκατακτητής - Le retour du héros

Ο σκηνοθέτης Λοράν Τιράρ υπηρετώντας με συνέπεια την comédie d' intrigue, ένα είδος που αναπτύχθηκε στη Γαλλία από τον 18ο αιώνα (εποχή που διαδραματίζεται η υπόθεση του φιλμ) και στοχεύει στην ψυχαγωγία και τη διασκέδαση μέσα από την αφθονία και την ποικιλία δράσης και ανατροπών δίνοντας σημασία στη σάτιρα και ασκώντας κοινωνική και πολιτική κριτική, έχει γυρίσει μια έξυπνη και διασκεδαστική κωμωδία, στην οποία οι δύο βασικοί χαρακτήρες -αν και στερεότυποι- έχουν ψυχολογικό υπόβαθρο και πατούν γερά πάνω σε δύο στοιχεία, το φόβο του πολέμου και την υποβόσκουσα ερωτική σχέση μεταξύ τους.

Ο «ήρωας» λοχαγός Νεβίλ (του υπέροχου Ζαν Ντιζαρντέν), μέσα από τις παρεξηγήσεις που τον μονιμοποιούν (και νομιμοποιούν) στον πύργο της πρώην μνηστής του Πολίν, μεταφέρει με τις αφηγήσεις του τη φρίκη του πολέμου μέσα στα αποστειρωμένα σαλόνια της αριστοκρατίας, ενώ η αδελφή της Ελίζαμπεθ (έξοχη η Μελανί Λοράν), αναδεικνύει την υποκρισία των αριστοκρατών, με στυλ «Επικίνδυνες σχέσεις» του Σοντερλό Ντε Λακλό και δεν μπορεί να κρύψει τον έρωτά της προς αυτόν, που ουσιαστικά είναι δημιούργημά της (και καλό θα ήταν να είχε διατηρηθεί ο γαλλικός τίτλος Η Επιστροφή του Ήρωα, αντί του Καρδιοκατακτητή που δεν είναι το θέμα της ταινίας).
Πλούσια, θεαματική κωμωδία και σάτιρα εποχής, με πολύ καλές ερμηνείες από ένα ταιριαστό ζευγάρι (ο Ντιζαρντέν και η Λοράν βρίσκονται πραγματικά σε μεγάλα κέφια). 
(Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 28/6/18
Είδος: Κωμωδία / Εποχής 
Σκηνοθεσία: Λοράν Τιράρ 
Παίζουν: Μελανί Λοράν, Ζαν Ντιζαρντέν, Νοεμί Μερλάν, Έβελιν Μπούιλ, Κριστιάν Μπιζό, Κριστόφ Μοντενέζ
Γαλλία, 1809. Ο γοητευτικός λοχαγός Νεβίλ (Ζαν Ντιζαρντέν) ετοιμάζεται να παντρευτεί την αφελή Πολίν (Νοεμί Μερλάν), όμως ξεσπάει πόλεμος κι αναγκάζεται να φύγει για το μέτωπο. Όταν η Πολίν δεν λαμβάνει νέα του για μήνες, πέφτει σε βαριά μελαγχολία. Για να της φτιάξει το κέφι η αδελφή της Ελίζαμπεθ (Μελανί Λοράν) γράφει ψεύτικες και φαντασμαγορικές επιστολές εκ μέρους του Νεβίλ, πιστεύοντας ότι ο εξαφανισμένος αρραβωνιαστικός δεν θα ξαναγυρίσει ποτέ. Όταν ο Νεβίλ τελικά επιστρέφει αναπάντεχα, τον καλωσορίζουν με δόξες και τιμές, αφού κανείς δεν ξέρει ότι στην πραγματικότητα είναι ένας λιποτάκτης και δειλός καιροσκόπος. Η Ελίζαμπεθ, όμως, που ξέρει την αλήθεια, αποφασίζει να τον εκθέσει. Οι δύο αντίπαλοι δολοπλόκοι θα αρχίσουν μία διαμάχη, συνωμοτώντας ο ένας εναντίον του άλλου με όποιο κόλπο μπορούν να σκεφτούν.
Διανομή: Feelgood