10/6/18

Έφυγε από τη ζωή η Eunice Gayson

Την Παρασκευή 8 Ιουνίου έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Eunice Gayson σε ηλικία 90 ετών, η οποία υπήρξε το πρώτο «επίσημο κορίτσι» του Τζέιμς Μποντ. Ήταν η αριστοκρατική κοπέλα που βρέθηκε αντιμέτωπη του Μποντ σε καζίνο στην πρώτη ταινία του διάσημου πράκτορα «Εναντίον του Δρ Νο» το 1962 και ήταν εκείνη που προκάλεσε τον πράκτορα να συστηθεί για πρώτη φορά.

Στην ταινία, εμφανίζεται για πρώτη φορά με κόκκινη έξωμη τουαλέτα να παίζει Blackjack με κάποιον του οποίου εμείς βλέπουμε την πλάτη. Χάνει την παρτίδα και αναγκάζεται να υπογράψει ονομαστική επιταγή. Ο κερδισμένος τη φλερτάρει λέγοντας «Θαυμάζω το θάρρος σας δεσποινίς….» και περιμένει να ακούσει το όνομά της. Εκείνη του απαντά: «Τρεντς. Σύλβια Τρεντς. Εγώ θαυμάζω την τύχη σας κύριε….» Ο φακός πέφτει πάνω στον Σον Κόνερι, που τον βλέπουμε για πρώτη φορά και εκείνος μιμούμενος τον τρόπο που εκείνη είχε συστηθεί της απαντά ειρωνικά και με σηκωμένα τα φρύδια: «Μποντ. Τζέιμς Μποντ». Μετά από αυτή τη γνωριμία και αφού εισπράξει τα κέρδη του ο Μποντ, την καλεί να δειπνίσουν μαζί αφού προηγουμένως παίξουν γκολφ. Εκείνη δέχεται, ο Μποντ της δίνει τον αριθμό του δωματίου του στο ξενοδοχείο και το βράδυ επιστρέφοντας στο δωμάτιό του τη βρίσκει να παίζει γκολφ φορώντας μόνο το πουκάμισό του.
Η Eunice Gayson εμφανίστηκε και στη δεύτερη ταινία «Από τη Ρωσία με αγάπη» πάλι ως Σύλβια Τρεντς. Κανονικά επρόκειτο να επιλεγεί για γραμματέας του αρχηγού, αλλά τελικά το ρόλο είχε πάρει η Λόις Μάξουελ, μετά από υπόδειξη του σκηνοθέτη Γκάι Χάμιλτον.
Είχε παίξει σε πολλές ταινίες της εταιρίας Hammer μεταξύ των οποίων και στην «Εκδίκηση του Φρανκενστάιν» (1958), δίπλα στον Πίτερ Κάσινγκ, καθώς και στις τηλεοπτικές σειρές «Οι εκδικητές» και «Ο Άγιος», ενώ για πολλά χρόνια στο θέατρο υποδυόταν τη Βαρόνη στο μιούζικαλ «Η μελωδία της ευτυχίας», όπου και τραγουδούσε δύο τραγούδια, τα οποία στην κινηματογραφική εκδοχή είχαν κοπεί.
Η κόρη της Kate Gayson έπαιξε στο πλευρό του Πιρς Μπρόσναν στην (τζεϊμσποντική, επίσης) ταινία Golden Eye
(Φωτο, από το επίσημο προφίλ της στο facebook)