6/5/18

Η καταγωγή των Σάμι - Sameblod

Μια ταινία για την κοινωνία των Σάμι, των κατοίκων της Λαπωνίας και ένα κοινωνικο-πολιτικό σχόλιο για τους Σουηδούς, που τους είχαν φερθεί όπως οι Αμερικανοί στους Ινδιάνους.
Η σκηνοθέτρια από πατέρα Σάμι και μητέρα Σουηδέζα, καταγράφει με σκοτεινό και καθόλου ευχάριστο τρόπο τον αγώνα της μικρής Έλε Μάργια να ξεφύγει από την κοινωνία που μεγάλωσε (μια κοινωνία που ασχολείται αποκλειστικά με την εκτροφή των τάρανδων κάτω από δύσκολες συνθήκες) και να γίνει μια γνήσια Σουηδή αφού προηγουμένως θέλει να σπουδάσει. Ο δε θεατής βλέπει το ρατσισμό, στη σκληρότερη μορφή του, όπως τον έζησε η Έλε σ’ αυτή της την προσπάθεια.
Με μουντή εικόνα, που ταιριάζει γάντι με τον ψυχισμό της μικρής Έλε και με soundtrack ήχους που θυμίζουν τη μουσική των Σάμι, το φιλμ δεν είναι αισιόδοξο, αλλά τουλάχιστον αναδεικνύει τη σύγκρουση των πολιτισμών και της κουλτούρας.
Κατά τη σκηνοθέτρια, η ταινία αποτελεί μια διακήρυξη αγάπης για όσους έφυγαν αλλά και για όσους έμειναν – μέσα από την οπτική γωνία και τη σκοπιά της Έλε Μάργια.
INFO
Προβάλλεται από 3/5/18
Είδος: Δράμα
Σκηνοθεαία: Αμάντα Κέρνελ
Παίζουν: Λένε Σεσίλια Σπάροκ, Μαζ-Ντόρις Ρίμπι, Γιούλιους Φλάισάντλερ, Άννα Άλστρομ
Σύνοψη: Δεκαετία του '30, Σουηδία. Η 14χρονη Έλε Μάργια ανήκει στη φυλή των Σάμι, που ζουν στη Λαπωνία, στα βόρεια της χώρας, εκτρέφοντας ταράνδους. Ο ρατσισμός καλά κρατεί στη χώρα. Έτσι, στο οικοτροφείο της, γίνονται διάφορες εξετάσεις, μέσω των οποίων αποφασίζεται πότε μπορεί ένας ιθαγενής να εισαχθεί στην κοινωνία των λευκών. Η Έλε Μάργια αρχίζει να ονειρεύεται μια άλλη ζωή. Αλλά για να καταφέρει να ζήσει το όνειρό της, πρέπει να γίνει κάποια άλλη και να σπάσει όλους τους δεσμούς με την οικογένεια και την κουλτούρα της.
Διανομή: Seven Films