17/5/18

Το ταλέντο - Le brio

Στο «Ωραία μου κυρία» (ταινία βασισμένη στο θεατρικό του Μπέρναρντ Σω «Πυγμαλίων) ήταν ένα στοίχημα πάνω στο εάν θα ήταν δυνατή η μεταμόρφωση μιας γυναίκας της πιάτσας (Όντρεϊ Χέπμπορν) σε κυρία των σαλονιών από έναν καθηγητή (τον Ρεξ Χάρισον). Στο «Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα» ήταν η κομμώτρια (Τζούλι Γουότερς), που ήθελε να μορφωθεί για να βελτιώσει το status της, από τον καθηγητή (Μάικλ Κέιν). Και στις δύο περιπτώσεις είχαμε σύγκρουση γενεών και κουλτούρας.

Στο «Ταλέντο», τα πράγματα έχουν φυσικά εξελιχθεί σε πιο σύγχρονα. Η Νεϊλά με καταγωγή από την Αλγερία και μεγαλωμένη σε υποβαθμισμένο προάστιο των Παρισίων, ονειρεύεται να γίνει δικηγόρος και την πρώτη της μέρα στο Πανεπιστήμιο έρχεται σε σύγκρουση με τον καθηγητή Πιέρ Μαζάρ, γνωστό για τον προκλητικό και προβοκατόρικο χαρακτήρα του. Ο καθηγητής προκειμένου να επανορθώσει για την επιθετική και ρατσιστική συμπεριφορά του, αναλαμβάνει μετά από προτροπή του πρύτανη, να προετοιμάσει την Λεϊλα ώστε να λάβει μέρος σε έναν διαγωνισμό Ρητορικής. 
Άλλη μια σύγκρουση γενεών και κουλτούρας, αλλά αυτή τη φορά διανθισμένη με σύγχρονα θέματα, όπως η μετανάστευση, η αφομοίωση των μεταναστών από τη χώρα υποδοχής, ο ρατσισμός, οι σχέσεις καθηγητών – φοιτητών, η σεξουαλική παρενόχληση («μη με αγγίζετε όταν μου μιλάτε») και φυσικά έκθεση στο διαδίκτυο μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.
Ο Ντανιέλ Οτέιγ εξαιρετικός στο ρόλο του κυνικού καθηγητή και απαιτητικού μέντορα, όπως καλή είναι και η Καμέλια Τζορντάνα στο ρόλο της ατίθασης, αλλά και φιλόδοξης φοιτήτριας.
Ο σκηνοθέτης Ιβάν Ατάλ και ηθοποιός («Μόναχο», 2005 και «Αλεξίσφαιροι ντετέκτιβ 3», 2007) παίρνει θέση πάνω στο θέμα της ενσωμάτωσης των μεταναστών και της αφομοίωσής τους από τη χώρα υποδοχής. Βλέπουμε τον μέντορα της φοιτήτριας να την πείθει για τον ενδυματολογικό κώδικα και την politically correct συμπεριφορά που θα πρέπει να ακολουθήσει. Έχει αφομοιωθεί, όπως και ο μαύρος σεκουριτάς του πανεπιστημίου που δεν αφήνει την ατημέλητη Νεϊλά να μπει στο προαύλιο της σχολής εάν δεν του δείξει την φοιτητική της ταυτότητα (άλλο ένα ωραίο θέμα για συζήτηση…)
Να σημειωθεί ότι ο Ιβάν Ατάλ έχει γεννηθεί στο Τελ Αβίβ και ζει στη Γαλλία, ίσως τη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν υπάρχουν επιγραφές σε άλλη γλώσσα, οι οποίες να βοηθούν τους τουρίστες και όπου όλες οι ταινίες στους κινηματογράφους και στην TV μεταγλωττίζονται στα Γαλλικά. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 17/5/18
Είδος: Κωμωδία 
Σκηνοθεσία: Ιβάν Ατάλ 
Παίζουν: Ντανιέλ Οτέιγ, Καμέλια Τζορντάνα
Σύνοψη: Μετά από ένα περιστατικό, ένας λαμπρός καθηγητής γνωστός για τις εκρήξεις του, αναγκάζεται να συμβουλεύει τη φοιτήτρια που αδίκησε, προκειμένου να συμμετάσχει σε ένα διαγωνισμό ρητορικής. 
Διανομή: Spentzos Film