10/5/18

Happy birthday

Σχέσεις πατέρα και κόρης, με φόντο τις διαδηλώσεις σε μια ταραγμένη Αθήνα της εποχής «να καεί, να καεί το μπ…. η Βουλή». Εκείνος αστυνομικός στις δυνάμεις των ΜΑΤ, εκείνη σε ηλικία που όλα της φταίνε και για όλα έχει δίκιο. Βασικά, δεν μπορεί να δεχτεί την ιδέα ότι ο πατέρας της είναι «μπάτσος». 

Το παρελθόν του Γιώργου, η επιθυμία να μπει στην αστυνομία, προκειμένου να προστατέψει από οποιοδήποτε κακό την οικογένειά του και φυσικά την κόρη του. Το μέλλον της πατρίδας. 
Το παρελθόν της Μαργαρίτας, οι συμμαθητές της στις καταλήψεις και οι παρέες της αμφισβήτησης και της αγωνίας για ένα καλύτερο μέλλον σε μια κοινωνία χωρίς εξουσιαστές. 
Οι δρόμοι τους μοιραία είναι παράλληλοι χωρίς ελπίδα να συναντηθούν παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες εκείνου και της γυναίκας του, της Μυρτώς Αλικάκη, ο ρόλος της οποίας στην ταινία είναι ελάχιστος και κυρίως κατευναστικός και αποστασιοποιημένος.
Το βράδυ των γενεθλίων του θα είναι καθοριστικό. Η σύζυγος και μητέρα θα τους συστήσει να πάνε μαζί στο χωριό για κάποιες δουλειές, μήπως και… καταλάβουν ο ένας τον άλλο. Εκεί, θα δοκιμαστεί η σχέση τους: ο Γιώργος θα δει το «λειτούργημά» του μέσα από τα μάτια της κόρης του και εκείνη, θα έλθει στιγμή που θα αντιμετωπίσει την κοινωνία χρησιμοποιώντας (ουσιαστικά και μεταφορικά) την «ταυτότητα» του πατέρα της.
Ταινία χαρακτήρων, στην οποία ο Δημήτρης Ήμελλος στο ρόλο του Γιώργου νομίζω ότι είναι ιδανικός. Όλα πάνω του, αποπνέουν την αύρα του γνήσιου οικογενειάρχη και αστυνομικού του καθήκοντος και της υπερβολής στην εκτέλεσή του. Αρκετά καλή και η Νεφέλη Κουρή, στο ρόλο της ατίθασης κόρης, που όμως δείχνει ότι στο βάθος τον αγαπά. 
Σφιχτοδεμένη σκηνοθεσία, η σκοτεινή φωτογραφία βοηθάει το θέμα και η μουσική ακολουθεί το ρυθμό και την βίαιη ατμόσφαιρα που επικρατεί, τόσο στο φόντο, όσο και στις σχέσεις πατέρα και κόρης (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 10/5/18
Είδος: Δράμα / Κοινωνική  
Σκηνοθεσία: Χρίστος Γεωργίου  
Παίζουν: Νεφέλη Κουρή, Δημήτρης Ήμελλος, Μυρτώ Αλικάκη, Βασίλης Μαγουλιώτης  
Σύνοψη: Η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Χρίστου Γεωργίου, είναι μια ιστορία ενηλικίωσης. Κάτι που ούτως η άλλως δοκιμάζει τη σχέση πατέρα και κόρης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπου ο πατέρας και η κόρη κινδυνεύουν να παγιδευτούν σε ρόλους που τους έχουν κάνει εχθρούς, η δοκιμασία είναι ακόμα πιο έντονη. 
Διανομή: Odeon