19/4/18

Καλπάζοντας με το όνειρο – The rider

Μια ταινία για τη δύναμη της θέλησης και την αδυναμία να εγκαταλείψεις κάτι που αγαπάς να το κάνεις. Στο «Καλπάζοντας με το όνειρο» ο Μπρέιντι το μόνο που γνωρίζει καλά από τη ζωή του, είναι η ζωή του δίπλα στα άλογα και το ροντέο. Ένα σπορ εξίσου γνωστό από παλιά στην Άγρια Δύση, όπως και οι ταυρομαχίες στην Ισπανία.

Αν και χειρουργημένος στο κεφάλι και παρά τις συμβουλές των γιατρών, ο Μπρέιντι δεν μπορεί να αφήσει αυτό που ξέρει καλά και το αγαπάει και ας είναι εκείνο που τον έστειλε στο χειρουργείο και ένα βήμα πριν το θάνατο.
Η Κλόε Ζάο εμπνεύστηκε το σενάριό της και σκηνοθέτησε την ταινία βασισμένη στην πραγματική ιστορία του Μπρέιντι Τζάντροου, που υποδύεται τον Μπρέιντι Μπλάκμερν στην ταινία (ο Τζάντροου, ήταν εκπαιδευτής ιππασίας και είχε το ίδιο ατύχημα στο κεφάλι ύστερα από πτώση του από άλογο, αυτή δε είναι η πρώτη του ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί).
Η μοναδικότητα των αχανών αμερικανικών εκτάσεων και τα εξαιρετικά πλάνα της ταινίας, καλύπτουν τον αργό σκηνοθετικό ρυθμό και έρχονται σαν φόντο στο δράμα του Μπρέιντι, ο οποίος δυσκολεύεται να πιστέψει ότι δεν θα πρέπει να ιππεύσει ξανά και αυτό βγαίνει μέσα από τα δραματικά close ups όχι μόνον στο πρόσωπό του, αλλά και των αλόγων που προτίθεται να εξημερώσει.
Μια ταινία γεμάτη συναίσθημα, που με έκανε να θυμηθώ το γλυκανάλατο «Ο γητευτής των αλόγων» (1998) με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ και τη μικρή τότε Σκάρλετ Γιόχανσον, η οποία σε αντίθεση με τον Μπρέιντι είχε καταπέσει ψυχολογικά και δεν ήθελε να ιππεύσει πάλι (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 19/4/18
Είδος: Δράμα 
Σκηνοθεσία: Κλόε Ζάο
Παίζουν: Μπράντθ Τζάντρο, Τιμ Τζάντρο, Λίλι Τζάντρο, Κατ Κλίφορντ, Τέρι Ντον Πουριέ, Λέιν Σκοτ, Τάνερ Λάνγκντο, Τζέιμς Καλχούν, Ντέρικ Τζάνις 
Σύνοψη: Μετά από ένα σχεδόν μοιραίο τραυματισμό του στο κεφάλι, ένας νεαρός καουμπόι αναζητά τη νέα ταυτότητά του, του τι σημαίνει να είσαι άνδρας στη σημερινή Αμερική.
Διανομή: Ama Films