13/4/18

«Θανάσιμη παγίδα» του Lee Child

Εντάξει, δεν γράφω για πρώτη φορά για τον Τζακ Ρίτσερ, τον βασικό ήρωα των μυθιστορημάτων του Lee Child. Είμαι fan, πάει και τελείωσε. Μου αρέσει, πρώην αξιωματικός της στρατονομίας, με ύψος γύρω στα 1,90 μέτρα, μυώδης και με οξυμένη αντίληψη, τυχοδιωκτικός τύπος, αιώνιος ταξιδευτής και πάντα με την πλευρά του Καλού. Ξέρεις τι δεν μου άρεσε μ’ αυτόν; Το γεγονός ότι στον κινηματογράφο τον υποδυόταν ο Τομ Κρουζ («Jack Reacher» του 2012 και «Jack Reacher: Ποτέ μη γυρίζεις πίσω» του 2016).
Ο Τομ Κρουζ δεν μοιάζει να ήταν στρατονόμος κάποτε. Θα τον προτιμούσα κάτι προς Τζέισον Στέιθαμ. Θα μου πεις ότι ο Τζέισον έχει ύψος 1,78 μέτρα και δεν ταιριάζει. Θα σου πω ότι ο Τομ Κρουζ είναι μόνο 1,70. Ας πάμε στο βιβλίο «Θανάσιμη παγίδα» τώρα, το οποίο ρούφηξα σε λίγες μέρες μετά το Πάσχα.
Ουσιαστικά είναι το τρίτο της σειράς, αλλά δεν το είχα διαβάσει και το έλαβα σε Β’ Έκδοση BELL. Σ’ αυτό λοιπόν, ο φίλος μου Τζακ Ρίτσερ ζει αποτραβηγμένος στο Κη Γουέστ, άγνωστος μεταξύ αγνώστων, όπου προς το παρόν κερδίζει τα προς το ζην σκάβοντας πισίνες. Εκεί την ηρεμία του, έρχεται να ταράξει ο Κοστέλο, ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ που τριγυρίζει στο νησί ρωτώντας γι’ αυτόν. Ο Τζακ θέλοντας ν' αποφύγει τα μπλεξίματα, δεν αποκαλύπτει την ταυτότητά του. Όταν όμως βρίσκει τον Κοστέλο νεκρό, με τις άκρες των δακτύλων του πετσοκομμένες, καταλαβαίνει ότι είναι αναγκασμένος να κινηθεί γρήγορα. Δύο είναι τα ερωτήματα, στα οποία πρέπει να βρει απάντηση: Ποια είναι η κυρία Τζέικομπ, για λογαριασμό της οποίας δούλευε ο Κοστέλο; Και γιατί τον αναζητά; Επίσης, ποιος είναι ο Χόμπι ο Γάντζος, το επικίνδυνο αρπακτικό της Γουόλ Στρητ, που κρυμμένος στη σκιά καταστρέφει αδίστακτα περιουσίες και ανθρώπινες ζωές κινούμενος παράλληλα με τον Ρίτσερ; 
Ο Τζακ δεν ξέρει ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με μια υπόθεση πολύ πιο επικίνδυνη απ’ όσο νόμιζε αρχικά. Το ξέρει όμως ο αναγνώστης και εδώ είναι η τέχνη της αφήγησης του Lee Child, που σε κρατάει… στη τσίτα, μαζί βέβαια με τις περιγραφές του τρόπου που σκέπτεται ο Ρίτσερ. 
Το μυθιστόρημα (σε μετάφραση Ελένης Οικονομοπούλου) τα έχει όλα, συν το κορίτσι που αγαπούσε κάποτε ο Ρίτσερ και δεν της το είχε πει. Μιλάμε για πλατωνικό έρωτα, που αποκαλύπτεται με φόντο εκατομμύρια δολάρια και μια ολόκληρη κοινότητα, ενώ υπάρχει και μια υπόθεση που σχετίζεται με την τύχη κάποιων συντρόφων του στον πόλεμο του Βιετνάμ… Όπως πάντα, δεν πρόκειται να αποκαλύψω τι συμβαίνει.