12/4/18

Η προσβολή - L' insulte

Μια άβολη ταινία γι’ αυτούς που θεωρούν μονοπώλιό τους την εθνικοφροσύνη, αλλά και για εκείνους που νομίζουν ότι έχουν ηθικό πλεονέκτημα. Κατά το σκηνοθέτη, ο κόσμος πάει μπροστά και η αναμόχλευση  του παρελθόντος δεν πρέπει να γίνεται α λα καρτ, ενώ η αξιοπρέπεια είναι δικαίωμα όλων και όχι μόνον αυτών που κατέχουν την εξουσία.

Ο Ζιάντ Ντουεϊρί, βασισμένος σε μια προσωπική του εμπειρία, έχει γυρίσει ένα φιλμ με μπόλικο διδακτισμό και με δίδαγμα εκκίνησης ότι η γλώσσα δεν πρέπει να προτρέχει της σκέψης. Από εκεί και πέρα, όλα τα άλλα που ακολουθούν σ’ αυτό το δικαστικό δράμα, παύουν να φαίνονται υπερβολικά, να ανήκουν στη σφαίρα της μυθοπλασίας και γίνονται πιθανά, αποκτώντας μάλιστα και μια οικουμενική διάσταση. Αφορούν όλους.  
Ο σκηνοθέτης (που υπήρξε βοηθός σκηνοθέτη και χειριστής κάμερας στις ταινίες του Κουέντιν Ταραντίνο «Reservoir Dogs», «Pulp Fiction» και «Jackie Brown»), παρά το γεγονός ότι θίγει μια υπαρκτή διαμάχη με όλες τις παράπλευρες συνέπειες (εκμετάλλευση ενός ασήμαντου γεγονότος από τους δικηγόρους, τα media και τους πολιτικούς), έχει καταφέρει να κρατήσει απόσταση από τους εμπλεκόμενους, οι οποίοι εκφράζουν διαφορετικές πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις και έχει γυρίσει ένα σφιχτοδεμένο, καθηλωτικό και τελικά αισιόδοξο φιλμ, με τη βοήθεια της εξαιρετικής ερμηνείας των δύο βασικών πρωταγωνιστών.
Η ταινία υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2018 και το έχασε από το «Μια φανταστική γυναίκα» του Σεμπάστιαν Λέλιο από τη Χιλή. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 12/4/18
Είδος: Δράμα / Κοινωνική
Σκηνοθεσία: Ζιάντ Ντουεϊρί
Παίζουν: Αντέλ Καράμ, Καμέλ Ελ Μπάσα, Ρίτα Χαγιέκ
Σύνοψη: Στη σημερινή Βηρυτό, μια προσβολή που ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, οδηγεί τον Τόνι, έναν Χριστιανό Λιβανέζο, και τον Γιάσερ, έναν Παλαιστίνιο πρόσφυγα, να λύσουν τις διαφορές τους στο δικαστήριο. Η δίκη διχάζει την κοινωνία του Λιβάνου, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης βάζουν φωτιά στην ήδη τεταμένη κατάσταση, και παλιές πληγές βγαίνουν στο προσκήνιο, όπως και τραυματικές αποκαλύψεις. Ο Τόνι και ο Γιάσερ καλούνται να επανεξετάσουν τις ζωές τους και τις προκαταλήψεις τους. 
Διανομή: Seven Films