26/4/18

Το απώτατο σημείο της ανθρωπότητας - The farthest

Ένα ποιητικό ντοκιμαντέρ, με το οποίο παρακολουθώντας τον αγώνα των επιστημόνων (των εμπνευσμένων αυτών ανθρώπων) για τη εξερεύνηση του απώτατου διαστήματος, αναλογίζεσαι τη μηδαμινότητα του ανθρώπου και την ανάγκη να αλλάξουμε την κατεύθυνση των ερευνών μας
«αντιμετωπίζοντας εκ νέου το εύθραυστο σπίτι μας, τη Γη μας και να τη δούμε από μια απόσταση, που ίσως μας επιτρέψει να αντικρύσουμε πιο καθαρά το απίθανο, σπάνιο διαμάντι στο οποίο κατοικούμε», όπως αναφέρει και η σκηνοθέτρια και συμπληρώνει: «μια οπτική που ίσως μας επιτρέψει να ξυπνήσουμε από τον μηδενιστικό μας λήθαργο, λίγο πριν καταστρέψουμε τον μοναδικό πλανήτη, που γνωρίζουμε με βεβαιότητα, ότι σε αυτό το ατελείωτο, απέραντο Σύμπαν έχει ζωή».
Επίσης, από κινηματογραφική άποψη, ένα ντοκιμαντέρ που θέτει υπό αναθεώρηση τον κινηματογραφικό όρο «επιστημονική φαντασία», όπως τουλάχιστον την όρισε ο συγγραφέας Ρόμπερτ Χαϊνλάιν: «Ρεαλιστικό συλλογισμό σχετικό με πιθανά μελλοντικά συμβάντα, στέρεα βασισμένα πάνω στην επαρκή γνώση του πραγματικού κόσμου, του παρελθόντος και του παρόντος, καθώς και σε μία εκτενή κατανόηση της φύσης και της σπουδαιότητας της επιστημονικής μεθόδου».
Θεωρώ -και το έχω γράψει επανειλημμένα- ότι ταινίες τύπου Πόλεμος των Άστρων, Σταρ Τρεκ κλπ θα πρέπει να κατατάσσονται στο είδος «Φαντασίας» (Fantasy,  όπως οι Superman, Spiderman κλπ), ενώ αφηγήσεις που χρησιμοποιούν μελλοντικές, προφητικές τεχνολογικές εξελίξεις κλπ για να θίξουν σημερινά προβλήματα (Αλφαβίλ, 1984, Μαντ Μαξ, Πλανήτης των Πιθήκων κλπ) θα πρέπει να κατατάσσονται σε μια κατηγορία ως «Αλληγορίες», ενώ πιο κοντά στην Επιστημονική Φαντασία βρίσκονται ταινίες του στυλ Τζέιμς Μποντ, όπου χρησιμοποιούνται gadgets (συσκευές μικρο- και νανο-τεχνολογίας) «στέρεα βασισμένα πάνω στην επαρκή γνώση του πραγματικού κόσμου και σε μία εκτενή κατανόηση της φύσης και της σπουδαιότητας της επιστημονικής μεθόδου», όπως λέει και ο Ρόμπερτ Χαϊνλάιν. (Κριτική μου στο myfilm)
(βλ. περισσότερα σε μια εκτενή μελέτη για το «Σινεμά του Φανταστικού» στη διεύθυνση https://aggelospolidoros.blogspot.gr/p/1-2016.html
INFO
Προβάλλεται από 26/4/18
Είδος: Ντοκιμαντέρ
Σκηνοθεσία: Έμερ Ρέινολντς
Σύνοψη: Η ιστορία του Voyager και του Χρυσού Δίσκου -του πολύτιμου και παράξενου φορτίου του– με μια πυκνή αφήγηση που δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ πριν στον κινηματογράφο. Τα γεγονότα και οι συναρπαστικές ιστορίες των ανθρώπων, που συνέβαλαν στην ιστορική αποστολή του Voyager, που συνεχίζει από το 1977 την εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος, σε μια επική ταινία για αυτό το μικρό διαστημόπλοιο. που μεταφέρει τα μεγάλα όνειρα της ανθρωπότητας: την αγάπη, το δέος και την αρχέγονη ανάγκη των ανθρώπων να κατανοήσουν το Σύμπαν. Η ταινία εξερευνά επίσης την ανθρωπιά μας, την ευθύνη και τη θέση μας στο Σύμπαν.
Διανομή: Filmtrade