19/4/18

Μποέμικη ψυχή - Djam

Ταινία δρόμου με άφθονη μουσική, ένα μίγμα τούρκικου ήχου και λαϊκού ελληνικού τραγουδιού και δύο κορίτσια, μια ελληνίδα και μια γαλλίδα που συναντιόνται στην Κωνσταντινούπολη και επιστρέφοντας στην Ελλάδα ακολουθούν τα μονοπάτια του ρεμπέτικου και τις διαδρομές των προσφύγων.

Ο σκηνοθέτης Τόνι Γκαντλίφ γνωστός μας από το Gadjo dilo (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης1997) και με ταινίες που ως κύριο θέμα έχουν συνήθως τους τσιγγάνους, την ιστορία, τις ρίζες και τις παραδόσεις τους, αυτή τη φορά ψάχνει να βρει τις ρίζες του ρεμπέτικου, μέσα από τη συνάντηση δύο διαφορετικής κουλτούρας κοριτσιών, με τη Δάφνη Πατακιά (γνωστή σε μας από το «Ξύπνημα της άνοιξης» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, το «Interruption» του Γιώργου Ζώη και το «Ακρυλικό» του Νίκου Πάστρα), ως Τζαμ, να κερδίζει τις εντυπώσεις με το μπρίο και τον αυθορμητισμό της.
Μια ταινία, που με τον (υπερβολικό κάποιες στιγμές) διδακτισμό της προσπαθεί να αποδείξει ότι παρά τις διαφορές των λαών, η μουσική και ο ρυθμός μπορούν να τους φέρνουν κοντά (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 19/4/18
Είδος: Δράμα / Κοινωνική
Σκηνοθεσία: Τόνι Γκαντλίφ
Παίζουν: Δάφνη Πατακιά, Σιμόν Αμπκαριάν, Μαρίν Καγιόν, Κίμων Κουρής, Σόλων Λέκκας, Γιάννης Μποσταντζόγλου
Σύνοψη: Η Τζαμ, μια νεαρή Ελληνίδα, αποστέλλεται στην Κωνσταντινούπολη από τον θείο της Κακούργο, πρώην ναυτικό και παθιασμένο θαυμαστή του Ρεμπέτικου, σε μια αποστολή να βρει ένα σπάνιο εξάρτημα του κινητήρα για το σκάφος τους. Εκεί συναντά την Αβρίλ, 18 ετών από τη Γαλλία που βρίσκεται σε εθελοντική αποστολή για τους μετανάστες και έχασε τα χρήματά της, ενώ δεν γνωρίζει κανέναν στην Τουρκία. Η Τζαμ, γενναιόδωρη, αθόρυβη, απρόβλεπτη και ελεύθερη, παίρνει υπό την προστασία της την Αβρίλ και κατευθύνονται προς την Μυτιλήνη. Ένα ταξίδι γεμάτο μουσική, συναντήσεις, απρόοπτα και ελπίδα.
Διανομή: Tanweer