15/3/18

Πρόσωπα & ιστορίες - Visages Villages

Η Ανιές Βαρντά της πάλαι ποτέ Νουβέλ Βαγκ, ακόμα και στα 89 της παραδίδει μαθήματα κινηματογράφου, αυτή τη φορά μάλιστα σε συνεργασία με το διάσημο εικαστικό (της street art και του graffiti) και φωτογράφο JR, του οποίου το έργο συνδυάζει την τέχνη με τη δράση και ασχολείται με τη δέσμευση, την ελευθερία, την ταυτότητα και τα όρια.
Το ντοκιμαντέρ τους με τίτλο «Πρόσωπα & ιστορίες», ουσιαστικά βασίζεται στο Inside Out Project του JR, το οποίο είναι συμμετοχικό και στηρίζεται σε ιστορίες προσώπων, που δέχονται να φωτογραφηθούν και τα πορτρέτα τους να αναρτηθούν ως γιγαντοαφίσες σε τεράστιες δημόσιες επιφάνειες, με τη δική τους μάλιστα βοήθεια.

Το «Πρόσωπα & ιστορίες» είναι ένα οδοιπορικό, ένα «ντοκιμαντέρ δρόμου» από την άποψη της Ανιές Βαρντά, στο οποίο οι δύο τους τριγυρνούν τη γαλλική ενδοχώρα, ανακαλύπτουν τοποθεσίες, χώρους και ανθρώπους, των οποίων τα πορτρέτα αναρτούν σε τεράστιες επιφάνειες, που είτε προϋπάρχουν (όπως οι τοίχοι εγκαταλειμμένων ή και εν ενεργεία βιομηχανικών ή βιοτεχνικών εγκαταστάσεων), είτε τις δημιουργούν οι δύο τους με φαντασία (όπως έκαναν στο λιμάνι της Μασσαλίας με τα τεράστια κοντέινερ).
Ταυτόχρονα, μιλούν με τους ντόπιους και δημιουργούν μικρές ιστορίες, αλλά με τεράστιο ενδιαφέρον και λεπτό χιούμορ, που κρατά το θεατή καθηλωμένο.
Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ, «ύμνο στην ομορφιά των απλών ανθρώπων και των απρόσμενων ιστοριών τους», μια ταινία που λίγο πριν το φινάλε αποτίνει φόρο τιμής και στη τέχνη του κινηματογράφου, μέσα από τα σχόλια της Βαρντά. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 15/3/18
Είδος: Ντοκιμαντέρ
Σκηνοθεσία: Ανιές Βαρντά - JR
Σύνοψη: H 89χρονη Ανιές Βαρντά, διάσημη σκηνοθέτις της Nouvelle Vague, και ο παγκόσμια αναγνωρισμένος 33χρονος φωτογράφος και εικαστικός JR σκηνοθετούν ένα μαγευτικό οδοιπορικό που συνδυάζει το ντοκιμαντέρ με την ταινία δρόμου μοιράζοντας το πάθος τους για τις εικόνες και πώς αυτές δημιουργούνται και παρουσιάζονται.
Διανομή: Onefromtheheart