15/3/18

Μετά τον χωρισμό - Jusqu’ a la garde

Ένα δράμα διαζυγίου, κάτι μεταξύ «Κράμερ εναντίον Κράμερ» του Ρόμπερτ Μπέντον και «Λάμψης» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, αλλά χωρίς τη χαρακτηριστική ένταση των προαναφερθέντων σκηνοθετών. Ίσως διότι δεν θέλει να είναι μόνον ένα σχόλιο πάνω στις οικογενειακές σχέσεις, αλλά ούτε και σκέτο θρίλερ. 

Υπάρχει βέβαια, το suspense της πρώτης (σχεδόν) ώρας, που δεν μπορείς να αντιληφθείς εάν το πρόβλημα το έχει ο πατέρας, η μητέρα, ή ο μικρός. Ύστερα όμως όλα ξεκαθαρίζουν και όταν διαπιστώνεις που βρίσκεται το πραγματικό πρόβλημα, τότε πραγματικά αρχίζεις να συμπάσχεις με τα θύματα της υπόθεσης. 
Αρκεί να έχεις την υπομονή για το δεύτερο μισό της ταινίας, όπου εκεί «εκτινάσσεται» (κλισέ) το σενάριο και αρχίζει η κορύφωση του δράματος μαζί με την τελική λύτρωση. 
Θα την έχεις όμως αυτή την υπομονή; Διότι το πρώτο μισό της ταινίας, παρά τις αξιοπρεπείς ερμηνείες κυλάει αργά, σε βαθμό που μπορείς να σκεφτείς ακόμα και την αναχώρησή σου από την αίθουσα. Σε πληροφορώ όμως ότι πρέπει να καθίσεις και θα αποζημιωθείς σίγουρα.
Η ταινία, όπως λέει και ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης, βασίζεται στο φόβο που μπορεί να προκαλέσει ένας άνθρωπος αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να επιστρέψει σε μια γυναίκα, η οποία όμως θέλει να ξεφύγει από τη βίαιη συμπεριφορά του. Εκεί τα έχει καταφέρει ο Τομάς Γκιοριά, που υποδύεται το μικρό Ζουλιάν, όπως ακριβώς και η Λεά Ντρουκέρ η έντρομη μάνα που έχει φτάσει στο σημείο να μη θέλει την επιτροπεία του παιδιού, αλλά και να το πονά ταυτόχρονα, ενώ ο Ντενίς Μενοσέ είναι αρκετά καλός ως απαιτητικός πατέρας.
Συνολικά: Ένα αξιοπρεπές και χωρίς μελοδραματικές εξάρσεις οικογενειακό δράμα.
INFO
Είδος: Δράμα 
Σκηνοθεσία: Ξαβιέ Λεγκράν
Παίζουν: Λέα Ντράκερ, Ντενί Μενοσέ, Τόμας Γκιόρια
Σύνοψη: Μετά το διαζύγιο τους, η Μίριαμ και ο Αντουάν παίρνουν την από κοινού κηδεμονία του γιού τους Ζουλιάν, παρά την αντίθεση της Μίριαμ. Ο Αντουάν, που δεν αντέχει τον χωρισμό με τη γυναίκα του, καταφέρνει με αυτόν τον τρόπο να παραμείνει κοντά της. Όμηρος ενός ζηλιάρη και βίαιου πατέρα, και ανθρώπινη ασπίδα για μια κυνηγημένη μητέρα, ο Ζουλιάν φτάνει στα άκρα για να διασφαλίσει ότι δεν θα συμβεί το χειρότερο.
Διανομή: Weird Wave