29/3/18

Εντός ορίων - Insyriated

Κλειστοφοβικό και πολιτικό φιλμ, πάνω στον πόλεμο που μαστίζει τη Συρία και στις αντιδράσεις των αμάχων, που βρίσκονται παγιδευμένοι στα σπίτια τους και ανίκανοι να προστατευτούν, όχι μόνον από τις βόμβες αλλά και από τους πλιατσικολόγους που επωφελούνται από αυτόν.

Ο σκηνοθέτης με υποκειμενική λήψη οδηγεί το θεατή μέσα σε ένα διαμέρισμα της Δαμασκού, όπου συγκατοικούν δύο οικογένειες. Της γιαγιάς με τον παππού και της κόρης τους με δύο κόρες και ένα γιο, η οποία ετοιμάζεται με το σύζυγο και τα παιδιά τους να φύγουν από τη χώρα. 
Με την κάμερα στο χέρι μέσα στα δωμάτια του διαμερίσματος, παρακολουθεί από κοντά όλα τα πρόσωπα του έργου και τις αντιδράσεις τους, ενώ έξω από αυτό οι βόμβες πέφτουν συνεχώς, ελεύθεροι σκοπευτές καραδοκούν να πυροβολήσουν όποιον ξεμυτίσει και παράγοντες του καθεστώτος κάνουν πλιάτσικο και εκμεταλλεύονται τους αδύναμους συμπολίτες τους, ενώ υποτίθεται ότι πρέπει να ελέγχουν τα διαμερίσματα και να τους προσφέρουν βοήθεια.
Ένταση, αγωνία, πυκνοί διάλογοι, τραγικές φιγούρες που περιμένουν κάτι καλύτερο, μέσα σε ένα κόσμο που καταρρέει συνεχώς και δεν προσφέρει καμία ελπίδα και όλα αυτά μέσα στους τοίχους ενός διαμερίσματος.
Η ταινία ξεχωρίζει για τον ρεαλισμό της και τις εξαιρετικές ερμηνείες, που μεταφέρουν με μοναδικό τρόπο στο θεατή το δράμα που περνάει η Συρία. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 29/3/18
Είδος: Δράμα / Πολεμική  
Σκηνοθεσία: Φιλίπ Φαν Λιού 
Παίζουν: Χιάμ Αμπάς, Ντιαμάντ Αμπού Αμπούντ, Ζιλιέ Ναβί
Σύνοψη: Ένα διαμέρισμα στην εμπόλεμη ζώνη της Συρίας γίνεται καταφύγιο για τη νοικοκυρά του σπιτιού και τα παιδιά της, τον φίλο μιας από τις κόρες της, τον πεθερό της, την οικογένεια μιας γειτόνισσας, και μια οικιακή βοηθό. Όταν στον έξω κόσμο πέφτουν βόμβες και οι δρόμοι γεμίζουν ελεύθερους σκοπευτές, η μικρή αυτή κοινωνία προσπαθεί να κρατηθεί όρθια ακολουθώντας τη ρουτίνα της.
Διανομή: Danaos Films