15/2/18

Μαύρος πάνθηρας - Black panther

Ο Black Panther, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία «Captain America: Civil War», είναι ένας σούπερ ήρωας διαφορετικός από όσους έχουμε συνηθίσει που σηματοδοτεί τη σπάνια περίπτωση ενός μαύρου υπερήρωα σε μια περιπέτεια ολοκληρωτικά δική του και με μια νέα προσέγγιση που οφείλεται στη συνεργασία της Marvel και της Disney.
Μια προσέγγιση που γίνεται εμφανής από τις πρώτες σκηνές της ταινίας, τα πλάνα της οποίας απέχουν από τον σκοτεινό και μουντό κόσμο των υπερηρώων της Marvel και βρίσκονται πιο κοντά στον ηλιόλουστο και λαμπερό της παραδοσιακής Disney, μέσα από το παρθένο αφρικανικό τοπίο.
Καταπράσινα βουνά και καταρράκτες κάτω από έναν ανέφελο και γαλανό ουρανό, που κρύβουν πίσω από τις πρωτόγονες καλύβες και τα κοπάδια, έναν εξαιρετικά προηγμένο πολιτισμό, αυτόν της Γουακάντα, που υπάρχει όχι για να καταστρέψει τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά να τον ενώσει και να τον ωθήσει σε φιλειρηνικές δραστηριότητες.
Αυτό είναι και το δεύτερο στοιχείο της νέας προσέγγισης του «Μαύρου Πάνθηρα». Η ειρηνική συνύπαρξη της πλούσιας Γουακάντα με τον υπόλοιπο κόσμο, παρά το γεγονός ότι για τη διαδοχή του θρόνου γίνεται μεγάλος αγώνας και άγριες μάχες. Η ειρηνική συνύπαρξη και η αντιμετώπιση των νέων οικουμενικών προβλημάτων, της μετανάστευσης, της μόλυνσης του περιβάλλοντος και της παγκόσμιας οικονομίας, που πρέπει να βασιστεί σε νέους πόρους και πλουτοπαραγωγικές πηγές που υπάρχουν σε περιοχές που δεν έχουν εξερευνηθεί ακόμα από τις κυβερνήσεις των μεγάλων κρατών. Είτε από αδιαφορία, είτε από γεωπολιτικές σκοπιμότητες.
Ο Τσάντγουικ Μπόζμαν ως Black Panther και οι Μάικλ Μπ. Τζόρνταν («Creed»), Λουπίτα Νιόνγκ’ Ο («12 χρόνια σκλάβος»), Ντάνιελ Καλούγια («Get out»), Ντανάι Γκουρίρα («The walking dead»), Αντι Σέρκις, Μάρτιν Φρίμαν, Αντζελα Μπάσετ, καθώς και ο Φόρεστ Γουίτακερ, δίνουν άλλο αέρα στην ταινία, ενώ τα κοστούμια τους, θεωρώ ότι κερδίζουν τις εντυπώσεις. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 15/2/18
Είδος: Φαντασίας / Περιπέτεια
Σκηνοθεσία: Ράιαν Κούγκλερ
Παίζουν: Τσάντγουικ Μπόσμαν, Μάικλ Μπ. Τζόρνταν, Λουπίτα Νιόνγκο, Άντι Σέρκις, Μάρτιν Φρίμαν, Άντζελα Μπάσετ, Φόρεστ Γουίτακερ
Ο Black Panther της Marvel Studios ακολουθεί τον T' Challa, που μετά το θάνατο του πατέρα του, του βασιλιά της Wakanda -ενός τεχνολογικά ανεπτυγμένου μα απομονωμένου Αφρικανικού κράτους - επιστρέφει στην πατρίδα του για να πάρει τη θέση του στο θρόνο. Όταν ένας παλιός και ισχυρός εχθρός επανεμφανίζεται, το θάρρος του βασιλιά T’ Challa -και Μαύρου Πάνθηρα- δοκιμάζεται σε μια τρομερή σύγκρουση που απειλεί την Wakanda, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Αντιμέτωπος με προδοσία και κινδύνους, ο νέος βασιλιάς πρέπει να συγκεντρώσει τους συμμάχους του και να απελευθερώσει όλη τη δύναμη του Μαύρου Πάνθηρα, για να εξολοθρεύσει τους εχθρούς του και να διασφαλίσει την ασφάλεια του λαού του.
Διανομή: Feelgood