21/12/17

Dede

Μια ηθογραφία με κεντρική ηρωίδα μια ασυμβίβαστη κοπέλα σε ένα ορεινό χωριό της Γεωργίας, από εκείνα όπου τα πατροπαράδοτα έθιμα και οι παραδόσεις  εξακολουθούν να τηρούνται ακόμη και σήμερα και στα οποία τα πάντα κινούνται γύρω από την τιμή της οικογένειας. Εκεί όπου η γυναίκα δεν έχει λόγο σε τίποτα, συμπεριλαμβανομένης ακόμα και  της τύχης των παιδιών της («Dede», στη διάλεκτο Svanesh σημαίνει «μαμά»).

Η σκηνοθέτης Mariam Khatchvani, παρακολουθεί αποστασιοποιημένα την ιστορία της όμορφης Dina, που την αρραβωνιάζει ο παππούς της ενώ εκείνη είναι ερωτευμένη με τον γοητευτικό Gegi και ξεδιπλώνει στο θεατή τόσο την καλή, όσο και την κακή πλευρά των παραδόσεων που επικρατούν στην περιοχή. Η σκηνοθεσία της είναι πυκνή, σφιχτή, χωρίς κενά που να ενδίδουν στο μελόδραμα, παρόλο που πρόκειται για ένα σενάριο, το οποίο ακολουθεί τα πρότυπα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας.
Οι ερμηνείες, αν λάβουμε υπόψη ότι έχουμε να κάνουμε με ερασιτέχνες και κατοίκους ενός ορεινού χωριού της περιοχής Svaneti, είναι πολύ καλές. Πρέπει δε να ομολογήσω ότι μου τράβηξε το ενδιαφέρον το όνομα του μοναδικού ηθοποιού George Babluani (το 2005 πρωταγωνιστούσε στην εξίσου ενδιαφέρουσα Γεωργιανή ταινία «13 ΤΖΑΜΕΤΙ» του αδελφού του  Gela Babluani) ο οποίος εδώ υποδύεται τον Gegi, που είναι αμοιβαία ερωτευμένος με τη Dina.
Η φθινοπωρινή και χειμωνιάτικη φωτογραφία των σκληρών ορεινών όγκων της Γεωργίας και των γραφικών τοπίων είναι εκπληκτική και μαζί με την παραδοσιακή μουσική του Tako Jordania, συμβάλλουν στη συνολική συναισθηματική ατμόσφαιρα του φιλμ.
INFO
Προβάλλεται από 21/12/17
Είδος: Δράμα
Σκηνοθεσία: Mariam Khatchvani
Παίζουν: Natia Vibliani, George Babluani, Girshel Chelidze, Nukri Khatchvani, Spartak Parjiani, Sofia Charkviani, Mose Khatchvani
Σύνοψη: Η ταινία διαδραματίζεται το  1992. Η νεαρή Ντίνα ζει σε ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό όπου η ζωή «κυβερνάται» επί αιώνες  από την  παράδοση. Ο παππούς της, έχει κανονίσει ήδη τον γάμο της με τον David, ο οποίος επιστρέφει από τον πόλεμο. Επιστρέφοντας φέρνει μαζί του και τον συνστρατιώτη του, στον οποίο οφείλει τη ζωή του. Ο όμορφος Gegi, και η Ντίνα ερωτεύονται. Θα καταφέρει να εναντιωθεί  στις «στεγανές» παραδόσεις της μικρής κοινωνίας στην οποία ζει; Και, αν το κάνει ποιο θα είναι το τίμημα;
Διανομή: New Star