23/11/17

Η τελευταία οικογένεια - Ostatnia rodzina

Η οικογένεια του εκκεντρικού πολωνού ζωγράφου, γλύπτη και φωτογράφου Ντζιζλαβ Μπεκσίνσκι (1929 -2005), τον οποίο υποδύεται ο Αντρέι Σεβερίν (Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λοκάρνο 2016), μέσα από το φακό του Γιαν Ματουζίνσκι.
ο οποίος περιγράφει τη ρουτινιέρικη –σχεδόν βαρετή- ζωή στο σπίτι του. Μια ζωή, η οποία στην Πολωνία αντιμετωπίζεται ως μια πραγματικά σκοτεινή και τρομακτική περίπτωση. Ένα στοιχείο που δύσκολα μπορεί να αγγίξει το ελληνικό κοινό και μάλιστα στο πλαίσιο ενός διασκεδαστικού ή ψυχαγωγικού δίωρου, παρά τα ψήγματα χιούμορ που διαθέτει.
Έχει το πλεονέκτημα όμως να βασίζεται σε μια πραγματική ιστορία, πράγμα που εκτιμήθηκε δεόντως στην Πολωνία (Τέσσερα Βραβεία: Καλύτερης ταινίας,  Κοινού, Καλύτερης και Καλύτερου ηθοποιού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πολωνίας 2016).
Αργός σκηνοθετικός ρυθμός, καλές ερμηνείες, ενδιαφέρουσα ιστορία.
INFO
Προβάλλεται από 23/11/17
Είδος: Κοινωνική / Δράμα
Σκηνοθεσία: Γιαν Ματουζίνσκι
Παίζουν: Αντρέι Σεβερίν, Νταβίντ Ογκρόντνικ, Αλεξάντρα Κονιέτσνα, Αντρζέι Χάιρα
Σύνοψη: Ο Μπεκσίνσκι είναι ένα ευγενικός και ήρεμος άνθρωπος, ο οποίος υποφέρει από αραχνοφοβία. Παράλληλα, έχει σκληρές ερωτικές φαντασιώσεις και του αρέσει να ζωγραφίζει δυσάρεστα και δυστοπικά έργα. Ο Μπεκσίνσκι είναι ένας οικογενειάρχης, ο οποίος θέλει μόνο το καλύτερο για την αγαπημένη του σύζυγο Ζοφία, τον νευρωτικό του γιο Τόμας, την ηλικιωμένη μητέρα του και την πεθερά του. Η καθημερινή του ενασχόληση με τη ζωγραφική, τελικά αποδίδει καρπούς και καταφέρνει να γίνει δημοφιλής στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης. Η Ζοφία κάνει τα πάντα για να κρατήσει την οικογένεια της ενωμένη, αλλά ο ταραγμένος γιος τους Τόμας το κάνει όλο και πιο δύσκολο, με τις βίαιες εκρήξεις του και τις απειλές να δώσει τέλος στη ζωή του.  Η ανησυχία των γονιών παραμένει, ακόμα και όταν θα πιάσει δουλειά ως ραδιοφωνικός παραγωγός ή όταν θα αρχίσει να βγαίνει ραντεβού.  Έτσι κι αλλιώς, ο Μπεκσίνσκι δεν πίστεψε ποτέ ότι οικογενειακή ζωή είναι μια εύκολη υπόθεση. Καθώς καταγράφει τα πάντα με την αγαπημένη του βινετοκάμερα, η 28χρονη οδύσσεια των Μπεκσίνσκι ξεδιπλώνεται μέσα από πίνακες, εμπειρίες στα πρόθυρα του θανάτου και τάσεις χορευτικής μουσικής…
Διανομή: Strada Films