21/11/17

«Πλέκοντας ίχνη» της Έρικας Αθανασίου

Το «Πλέκοντας ίχνη» της Έρικας Αθανασίου (εκδ. Κέδρος), είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα, σε μια περίοδο κατά την οποία οι αλλαγές είναι τόσο πολλές όσο και οι ύποπτοι για έναν απρόσμενο φόνο, όπως αναφέρεται και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου και η συγγραφέας φαίνεται να γνωρίζει πολύ καλά τι ακριβώς συμβαίνει στην τοπική αυτοδιοίκηση και στις σχέσεις των αιρετών με τα τοπικά, μικρά έντυπα.

Η υπόθεση διαδραματίζεται σε μια χώρα με διεφθαρμένους πολιτικούς, διαπλεκόμενα μέσα ενημέρωσης, οικονομικές δυσκολίες, όπου όμως, υπάρχουν ακόμα ορισμένοι που κάνουν τη διαφορά. Κάποιοι, που επιλέγουν να βοηθήσουν αντί να βγάλουν λεφτά, ή ένα μαγαζάκι που προσφέρει κυρίως συντροφικότητα και ένα τοπικό έντυπο που εξακολουθεί να λειτουργεί με βάση τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Όπου υπάρχει ένας υποψήφιος δήμαρχος με ελάχιστες πιθανότητες να εκλεγεί και νοιάζεται κυρίως για την αλήθεια.
Αισιόδοξο και με καλή πρόθεση αφήγημα, το οποίο στηρίζεται στις σκέψεις, τις αμφιβολίες και τα διλήμματα που αντιμετωπίζει η κεντρική ηρωίδα, μιας άνεργη δημοσιογράφος, η οποία προσπαθεί να φωτίσει τα αίτια της δολοφονίας ενός δημοσιογράφου, κυρίως για να αθωώσει το φίλο της, που όλα τα υπάρχοντα στοιχεία –ακόμα και η φυγή του- τον ενοχοποιούν.
Διαβάζεται με ενδιαφέρον, χάρη κυρίως στις γνώσεις της συγγραφέως, γύρω από τον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι εμπλεκόμενοι με την τοπική αυτοδιοίκηση χαρακτήρες τους οποίους περιγράφει με διεισδυτική ματιά και ενάργεια.