7/9/17

American made

Μια ταινία για την άλλη εκδοχή της Αμερικής ως «χώρας των ευκαιριών», με πρωταγωνιστή ένα πληθωρικό Τομ Κρουζ, ο οποίος αυτή τη φορά δίνει ένα ρεσιτάλ ερμηνείας, τουλάχιστον στο πλαίσιο των όσων έχουμε δει να παίζει μέχρι σήμερα.

Εδώ υποδύεται τον Μπάρι Σιλ, έναν οικογενειάρχη, ερωτευμένο με τη γυναίκα του, που ζει διπλή ζωή, θέλοντας να εξασφαλίσει τα καλύτερα για την οικογένειά του. Ξεκινώντας από πιλότος της TWA εξελίχθηκε χάρη στο ταλέντο του, σε πιλότος για τη μεταφορά ναρκωτικών στην αρχή, όπλων στη συνέχεια, άλλοτε για λογαριασμό των καρτέλ και άλλοτε για λογαριασμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ενώ εξελίχθηκε σε «βιτρίνα» για το εκπαιδευτικό κέντρο της CIA, στο οποίο προετοίμαζε επαναστάτες-ανατροπείς καθεστώτων μη αρεστών στη Νότιο Αμερική.
Η δράση είναι συνεχής, οι ανατροπές συχνές και τα ιστορικά γεγονότα που αναφέρονται στην ταινία είναι τόσα, που δύσκολα περιγράφονται, αλλά χάρη στη σφιχτή σκηνοθεσία του Νταγκ Λάιμαν (που μας χάρισε τα γνωστά «The Bourne Identity» το 2002 και «Mr. & Mrs. Smith» το 2005), η ταινία παρακολουθείται πολύ ευχάριστα και με τεράστιο ενδιαφέρον δεδομένου ότι βασίζεται σε πραγματική ιστορία.
Για τον χαρακτήρα που υποδύεται, ο Τομ Κρουζ (που πιλοτάρει ο ίδιος σε όλες τις σκηνές της ταινίας με συγκυβερνήτη το σκηνοθέτη), λέει χαρακτηριστικά: «Ο Μπάρι Σιλ έζησε σε μια μοναδική εποχή της αεροπορίας και της ιστορίας γενικότερα. Είχε μια πολύ περιπετειώδη ζωή που σε όλους φαντάζει απίστευτη. Σαν να έκανε βόλτα στην ιστορία. Κάτι που, πλέον, δε θα μπορούσε να ξανασυμβεί. Ήταν ένας αντι-ήρωας που ήθελε μια περιπετειώδη ζωή. Έσπασε κάθε είδους κανόνες. Σήμερα που όλα ελέγχονται και παρακολουθούνται, αυτό που εκείνος και οι πιλότοι του έκαναν μοιάζει εξωφρενικό». (Κριτική μου στο myFILM.gr)
INFO
Προβάλλεται από 7/9/17
Είδος: Δράσης / Αστυνομική
Σκηνοθεσία: Νταγκ Λάιμαν
Παίζουν: Τομ Κρουζ, Κάλεμπ Λάντρι Τζόουνς, Ντόμναλ Γκλίζον, Τζέσε Πλέμονς, Σάρα Ράιτ

Μια εξωφρενική - μα τόσο Αμερικάνικη - περιπέτεια παρανομίας και διαπλοκής, με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ. Ένας πιλότος συνεργάζεται με τη CIA στην δίωξη των ναρκωτικών στο νότο της Αμερικής κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980.