3/8/17

Το στέμμα των Ινδιών - Viceroy’s House

Πλούσια και άρτια παραγωγή (έχει χρησιμοποιηθεί το πραγματικό ανάκτορο του αντιβασιλέα, που σήμερα είναι προεδρικό μέγαρο) με θέμα τα γεγονότα που οδήγησαν στη διχοτόμηση της Ινδίας σε δύο κράτη (Ινδία και Πακιστάν) το 1947, μετά την αποχώρηση των Άγγλων από τη χώρα. Ένα γεγονός που κανονικά έπρεπε να χαροποιήσει το διηρημένο λαό της Ινδίας, αλλά κατάφερε, με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, να προκαλέσει φοβερό πόνο σε πολλούς ινδουιστές, μουσουλμάνους και Σιχ.
Η σκηνοθέτρια που περιγράφει τον εαυτό της ως μια που μεγάλωσε στη σκιά της διχοτόμησης και της οποίας οι πρόγονοι ζούσαν στους πρόποδες των Ιμαλαίων, οι οποίοι τώρα ανήκουν στο Πακιστάν, έχει γυρίσει την ταινία με τη λογική του «επιμορφωτικού» σήριαλ της Αγγλικής τηλεόρασης, που όμως παρά το ιστορικό ενδιαφέρον και την παρουσία ικανών συντελεστών (ο Χιού Μπόουνβιλ από τον Πύργο των Ντάουτον και την Γκίλιαν Άντερσον των X-Files), παραμένει δραματουργικά αδύναμη και παλαιάς κοπής.
Το πλούσιο θέαμα, το πλήθος των κοστουμιών και η εξαίρετη φωτογραφία επισκιάζονται από ένα αργό σκηνοθετικό ρυθμό και πολλούς διαλόγους, που αποδυναμώνουν το ιστορικό ενδιαφέρον. Συνολικά, όμως δεν παύει να είναι μια ενδιαφέρουσα ταινία (Κριτική μου στο myFILM.gr)
INFO
Προβάλλεται από 3/8/17
Είδος: Βιογραφική, Δράμα, Ιστορική
Σκηνοθεσία: Γκούριντερ Γκάντχα
Ηθοποιοί: Γκίλιαν Άντερσον, Μάικλ Γκαμπόν, Χιου Μπονεβίλ, Μανίς Νταγιάλ, Σάιμον Κάλοου
Σύνοψη: 1947. Ο Λόρδος Mountbatten είναι ο τελευταίος Αντιβασιλέας της Ινδίας. Αποστολή του να παραδώσει την Ινδία πίσω στον λαό της. Τους έξι τελευταίους μήνες της αγγλικής κυριαρχίας, στην οικία του Αντιβασιλέα συνυπάρχουν οι βρετανοί αποικιοκράτες με το υπηρετικό προσωπικό που απαρτίζεται από 5.000 ινδουιστές, μουσουλμάνους και σιχ. Οι φιλονικίες για το μέλλον της χώρας εξαπλώνονται σε όλα τα μέτωπα του σπιτιού (Διανομή: Feelgood)