15/8/17

Ο κονφορμίστας - Il conformista

Πρόκειται για μια μελέτη του Μπερτολούτσι πάνω στη ψυχο-σεξουαλική αποσύνθεση ενός άντρα στην Ιταλία της δεκαετίας του '30, που περνά τη ζωή του προσπαθώντας να ζήσει όσο πιο συμβατικά μπορεί, για να ξεχάσει μια παιδική σεξουαλική εμπειρία με έναν ενήλικα. Κρύβει την ομοφυλοφιλία του και προσφέρεται να παίξει το ρόλο του κατασκόπου για τους φασίστες. Στον καλύτερο ίσως ρόλο της καριέρας του ο Ζαν Λουί Ντρεντινιάν μας αφήνει άφωνους με την ερμηνεία του.

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλμπέρτο Μοράβια και κινείται μέσα από μια πολύπλοκη αφηγηματική δομή, χωρίς γραμμική χρονολογική εξέλιξη, στην οποία τα flash-back αλληλοεπικαλύπτονται υπονομεύοντας και παγιδεύοντας συνεχώς τον παράγοντα χρόνο δίνοντας έτσι μια ονειρική διάσταση στην ταινία χάρη και στην ιμπρεσιονιστική φωτογραφία του Βιτόριο Στοράρο.
Ο Μπερτολούτσι, διασκευάζοντας το έργο του Μοράβια, καυτηριάζει τον συντηρητισμό και τονίζει ότι ιδανικός σύμμαχος του φασισμού είναι ο πολίτης εκείνος που είναι έτοιμος να συμβιβαστεί με οτιδήποτε προκειμένου να επιβιώσει.
INFO
Προβάλλεται από 17/8/17
Είδος: Δράμα (του 1970 σε επανέκδοση)
Σκηνοθεσία: Μπερνάντο Μπερτολούτσι 
Παίζουν: Ζαν Λουί Τρεντινιάν, Στεφανία Σαντρέλι, Γκαστόνε Μοσίν, Ντομινίκ Σαντά, Πιέρ Κλεμεντί.
Σύνοψη: Ρώμη, δύο χρόνια πριν το ξέσπασμα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Μαρσέλο (Ζαν Λουί Τρεντινιάν) ζει μια απόλυτα συμβατική ζωή. Δουλεύει για το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι, είναι παντρεμένος με μία μικροαστή αλλά κοινωνικά αποδεκτή γυναίκα και πηγαίνει στην εκκλησία σε τακτά διαστήματα. Ο Μαρσέλο θα βρεθεί όμως αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεών του όταν θα του ζητήσει το αφεντικό του να σκοτώσει έναν πρώην καθηγητή του. Έτσι όσο περνάει ο καιρός αντιλαμβάνεται πως δεν πρόκειται μόνο για μια πολιτική επιλογή, αλλά για συμμετοχή σε πράξεις βίας, καταπίεσης και κοινού εγκλήματος... (Διανομή: New Star)