18/5/17

Ο τοίχος – The wall

Ο σκηνοθέτης Νταγκ Λάιμαν (που ξεκίνησε την ιστορία με τις ταινίες του Τζέισον Μπορν), μας χαρίζει μια ταινία γεμάτη νεύρο, ένταση και ατελείωτο suspense, που βασίζεται μεν στον πόλεμο, αλλά είναι έντονα αντιπολεμική και κυρίως ψυχολογική, αφού το μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από το διάλογο του Άιζακ, ενός καθηλωμένου πίσω από ένα τοίχο αμερικανού στρατιώτη και ενός καλά κρυμμένου ιρακινού ελεύθερου σκοπευτή.

Πρόκειται για δύο μοιραία πρόσωπα, εκ των οποίων βλέπουμε μόνον τον αμερικανό και τη σκοπευτική διόπτρα του ιρακινού, που ευρισκόμενος σε πλεονεκτική θέση, θέλει κουβεντούλα για να σπάσει το ηθικό του στόχου του. Έχοντας διεισδύσει στη συχνότητα του αμερικανικού ασυρμάτου και μιλώντας με τον Άιζακ, θέλει να μαθαίνει τα προσωπικά του και ταυτόχρονα να σχολιάζει τη ματαιότητα του πολέμου γενικά, και τον παραλογισμό της παραμονής των αμερικανών μέσα στο ίδιο του το σπίτι, την πατρίδα του. Βέβαια δικαιολογίες (τα συμφέροντα) υπάρχουν για όλα, αλλά για έναν πόλεμο δεν φταίνε οι απλοί στρατιώτες, που αυτό που τους απομένει και τους κάνει εχθρούς είναι η επιβίωση. «Ο τοίχος που πίσω του κρύβεσαι», λέει σε κάποια στιγμή ο ιρακινός σκοπευτής στον αμερικανό, «ήταν κάποτε σχολείο» και σ’ αυτή τη φράση κρύβεται η τραγικότητα και η ειρωνεία της ταινίας.
Ο Νταγκ Λάιμαν έχει πετύχει, με δύο πρόσωπα, μια φωνή, έναν ετοιμόρροπο τοίχο και μια εκτυφλωτική από τον ήλιο έρημο, να μη σε αφήνει να σηκωθείς από το κάθισμά σου, ενώ και η ερμηνεία (βασικά ο μονόλογος και η συνομιλία δι’ ασυρμάτου) του Άαρον Τέιλορ Τζόνσον είναι συγκλονιστική, μέχρι το φινάλε αυτού του πρωτότυπου σεναρίου (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 18/5/17
Είδος: Θρίλερ
Σκηνοθεσία: Νταγκ Λάιμαν
Παίζουν: Άαρον Τέιλορ Τζόνσον, Τζον Σίνα
Ψυχολογικό θρίλερ που ακολουθεί δύο στρατιώτες στο Ιράκ καθηλωμένους πίσω από έναν τοίχο που καταρρέει, από έναν Ιρακινό ελεύθερο σκοπευτή. Η δύναμη και το πνεύμα τους δοκιμάζονται, όσο παλεύουν να παραμείνουν ζωντανοί και να εντοπίσουν την απειλή. 
Διανομή: Seven