25/5/17

Aquarius

Μια ταινία για τους συναισθηματικούς δεσμούς με αντικείμενα, που φέρνουν στο νου αναμνήσεις, γεγονότα και περιστάσεις, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν προκαθορίσει το χαρακτήρα και την ιστορία κάθε ατόμου.

Η Κλάρα, που την υποδύεται με ευαισθησία η Σόνια Μπράγκα, είναι μια γυναίκα που έχει «δεθεί» με το κτιριακό συγκρότημα Aquarius, αισθησιακή και ανεξάρτητη η οποία δεν ψάχνει για την επιδοκιμασία των ανθρώπων του περιβάλλοντός της, ούτε ζητά να στηρίξουν τα πιστεύω της. Είναι ανεξάρτητη, αισθάνεται έτσι και λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Αρνείται να εγκαταλείψει το κτήριο, επειδή το θεωρεί μέρος της ζωής της, θεωρεί ότι κρύβει τα μυστικά της και ο θεατής μέσα από τα μάτια της, βλέπει την κοινωνία και τη ψυχολογική βία που ασκεί στα άτομα χωρίς αυτά να το συνειδητοποιούν. Ίσως μόνον η Κλάρα βιώνει αυτή την ψυχολογική πίεση. Μέσα σε όλα δε, πρέπει να αντιμετωπίσει και την κτηματομεσιτική εταιρία που θέλει το κτήριο.
Η Σόνια Μπράγκα κρατάει στην πλάτη της την ταινία και εκφράζει όλο εκείνο τον εσωτερικό σπαραγμό των εξωτερικών πιέσεων που δέχεται, όχι μόνον ως η τελευταία εναπομείνασα στο κτήριο, αλλά και ως γυναίκα από τον τρόπο που αντιμετωπίζεται από τους άλλους μέσα  από την κοινωνική ανισότητα, τη διαφθορά και τον αυταρχισμό (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 25/5/17  (Προσθήκη: από Απρίλιο 2021 στο Cinobo)
Είδος: Δράμα
Σκηνοθεσία: Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιο
Παίζουν: Σόνια Μπράγκα
Σύνοψη: Η Κλάρα, μια 65χρονη χήρα και συνταξιούχος κριτικός μουσικής, κατάγεται από μια πλούσια οικογένεια της Βραζιλίας. Είναι η τελευταία κάτοικος του  Aquarius, ενός ιστορικού κτιρίου που χτίστηκε τη δεκαετία του ’40 στο παραθαλάσσιο Ρεσίφε. Όλα τα γειτονικά κτίσματα έχουν ήδη πουληθεί σε μια πολυεθνική που έχει άλλα σχέδια για την περιοχή. Η Κλάρα έχει ορκιστεί ότι θα αφήσει το σπίτι της μόνο αν πεθάνει. Η ένταση που δημιουργείται, διαταράσσει την καθημερινότητα της Κλάρα. Την κάνει επίσης να σκεφτεί τους αγαπημένους της ανθρώπους, το παρελθόν και το μέλλον της.
Διανομή: Seven