18/5/17

Alien: Covenant

Δύο πράγματα είναι άπειρα: Το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, αν και για το σύμπαν δεν είμαι σίγουρος, είχε πει ο Αϊνστάιν. Η ταινία Covenant, η δεύτερη της τριλογίας του Ρίντλεϊ Σκοτ (η πρώτη ήταν η «Προμηθέας»), που εξηγεί την προέλευση του τέρατος, το οποίο αντίκρισαν οι αστροναύτες του Nostromo στο πρώτο Alien του 1979, έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που είπε ο Αϊνστάιν, και επιπλέον την άποψη, ότι όσο ο άνθρωπος εξαρτάται από τις μηχανές, τόσο πιο αδύναμος γίνεται, διότι σκέφτεται λιγότερο.

Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι αστροναύτες-επιστήμονες, φτάνουν με το διαστημόπλοιό τους (που το κυβερνά ένας υπερ-υπολογιστής με το όνομα Μητέρα), σε έναν άγνωστο πλανήτη που μοιάζει με τη Γη κατά 83% (όπως τους λέει η Μητέρα) και εκείνοι αποφασίζουν να τον περπατήσουν… χωρίς σκάφανδρα. Απερισκεψία. Βλακεία, πάνω στην οποία στηρίζεται όλη η εξέλιξη του σεναρίου, το οποίο αν θέλεις να καταδικάσεις την ταινία, το χαρακτηρίζεις αφελές.
Όταν λοιπόν χωρίς σκάφανδρα, φέρνουν στο εσωτερικό του σκάφους το τερατάκι που έχουμε γνωρίσει από το 1979, αυτά που θα επακολουθήσουν είναι ακριβώς αυτά που επεδίωκε ο Ρίντλεϊ Σκοτ: «Θα κάνουμε ένα σκληρό, ακατάλληλο φιλμ και θα χρειαστούμε άπειρο αίμα», είχε πει στον παραγωγό Μαρκ Κάφμαν.
Έτσι είναι. Όταν το 1979 έχει πετύχει μία λεπτεπίλεπτη, ψυχολογικά ακραία και άβολα κλειστοφοβική ταινία, δεν μπορεί να το επαναλαμβάνει επ’  άπειρον. Κάτι πρέπει να αλλάξει. Το 2012 στο πρώτο prequel «Προμηθέας» χρησιμοποιεί εντυπωσιακότερα σετ, διαστημόπλοιο που αγγίζει την τελειότητα από κατασκευαστική άποψη, φιλοσοφική διάθεση (ποιοι είμαστε, τι θέλουμε, που πάμε) και υποβλητική ατμόσφαιρα. Το 2016 στο δεύτερο prequel Covenant χρησιμοποιεί τα ίδια συστατικά αλλά και «περισσότερο αίμα». Με δυο λόγια: όλα τα υπόλοιπα, επιτυχημένα μεν, αλλά τα έχουμε ξαναδεί. 
Εκτός από τον Μάικλ Φασμπέντερ σε δύο ρόλους: Το ανθρωποειδές Γουόλτερ της αποστολής Covenant και το ανθρωποειδές Ντέιβιντ, που είχε επιβιώσει στο «Προμηθέας». Παγερός, μυστηριώδης, χωρίς αισθήματα, αλλά όχι αδιάφορος. Δυο ρόλοι με ενδιαφέρον και μια ταινία για τους νέους θεατές του 21ου αιώνα (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 18/5/17
Είδος: Επιστημονικής φαντασίας
Σκηνοθεσία: Ρίντλεϊ Σκοτ
Παίζουν: Μάικλ Φασμπέντερ, Κάθριν Ουότερστοουν, Μπίλι Κράνταπ, Ντάνι ΜακΜπράιντ, Ντέμιαν Μπισίρ
Το δεύτερο μέρος της prequel τριλογίας που ξεκίνησε ο Ρίντλεϊ Σκοτ με το «Προμηθέας». Με προορισμό έναν απομακρυσμένο πλανήτη σε ένα μακρινό σημείο του γαλαξία, το πλήρωμα του αποικιακού πλοίου Covenant νομίζει ότι ανακαλύπτει έναν αχαρτογράφητο παράδεισο, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν σκοτεινό, επικίνδυνο κόσμο, ο μόνος κάτοικος του οποίου είναι το ανθρωποειδές Ντέιβιντ, που έχει επιζήσει της προηγούμενης   αποστολής «Προμηθέας».
Διανομή: Odeon