30/3/17

The great utopia (ελλ.)

Εξαιρετικού ενδιαφέροντος ντοκιμαντέρ, γυρισμένο με αφορμή τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, γυρισμένο με τρόπο που θυμίζει το βωβό σοβιετικό κινηματογράφο της εποχής στην οποία αναφέρεται. Μιας εποχής που σημάδεψε ολόκληρο τον 20ό αιώνα.
Σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι να αναδείξει (και το πετυχαίνει) την τραγική αντίφαση ανάμεσα στο όραμα και στην πραγματικότητα, στην επιμονή εκείνων που πίστεψαν στην ουτοπία μιας αταξικής κοινωνίας και σε εκείνους που αντιστάθηκαν, προκειμένου να διασώσουν τους καρπούς του μόχθου τους, τις παραδόσεις τους, τη θρησκευτική τους πίστη, την εθνική τους ανεξαρτησία (Ουκρανία), και το δικό τους τρόπο ζωής.

Ο Φώτος Λαμπρινός για να το πετύχει αυτό χρησιμοποιεί υλικό από παλαιά «επίκαιρα», αποσπάσματα από κλασσικές ταινίες μυθοπλασίας (όπως π.χ. από το κλασσικό Θωρηκτό Ποτέμκιν του Αϊζενστάιν), ή ντοκιμαντέρ. Επίσης,  αποκαλύπτει φωτογραφικό υλικό και γραπτά τεκμήρια από μυστικά αρχεία, φωτογραφίες, καθώς και αυθεντικά εικαστικά έργα και τέλος, συγκλονιστικές μαρτυρίες από ανθρώπους που επέζησαν του τραγικού λιμού (1932 - 1933), των οποίων η αφήγηση κόβει την ανάσα (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 30/3/17
Είδος: Ιστορικό ντοκιμαντέρ
Σκηνοθεσία: Φώτου Λαμπρινού
Σύνοψη: 100 ακριβώς χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, το ντοκιμαντέρ αφηγείται την πρώτη κρίσιμη διαδρομή (1917-1934) του οράματός της. Ένα όραμα, που συνεπήρε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη και σημάδεψε ανεξίτηλα τον 20ό αιώνα. Τη μεγαλύτερη ουτοπία, που γέννησε ποτέ η ανθρωπότητα. Αντιπαραθέτει, με απολύτως ηλεγμένα ιστορικά τεκμήρια, την πτώση του Τσάρου, την έκρηξη του «Οκτώβρη», την κυριαρχία των μπολσεβίκων, τον εμφύλιο πόλεμο, την αποτυχία του «πολεμικού κομμουνισμού» και την κολοσσιαία έκρηξη της σοβιετικής κοινωνίας σε όλους τους τομείς: οικονομία, εκπαίδευση, κουλτούρα και βιομηχανία.
Διανομή: Odeon