23/3/17

Ακριβώς το τέλος του κόσμου – Juste la fin du monde

Πάντοτε υπέροχος ο Ξαβιέ Ντολάν (η ταινία που τον καθιέρωσε ήταν το «Σκότωσα τη μητέρα μου» το 2009) καταφέρνει αυτή τη φορά να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το θεατρικό του Ζαν Λυκ Λαγκάρς χωρίς να αλλάξει το πνεύμα του. Ένα έργο, που είχε παιχτεί και στη χώρα μας στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου «Το Γαλλικό Θέατρο a la Grecque» το Μάιο του 2015.

Ο Ντολάν κρατάει το θεατρικό στυλ (είναι δύσκολο να ξεφύγεις άλλωστε από το στατικό χαρακτήρα του θεάτρου), αλλά προσθέτει βάθος στους χαρακτήρες και περνάει στο θεατή το θέμα του, που είναι η έλλειψη κάθε επαφής, η ανικανότητα της οικογένειας για μία ειλικρινή επικοινωνία μεταξύ των μελών της, η οικογενειακή αλλοτρίωση. Ένα δράμα για την εικόνα του σύγχρονου ανθρώπου, που συν τοις άλλοις εμφανίζεται πάντοτε αδύναμος μπροστά στην ιδέα του θανάτου.
Έξοχοι οι Βενσάν Κασέλ, Μαριόν Κοτιγιάρ και Λέα Σεντού, που αποτελούν και τα ατού της ταινίας, η οποία πρέπει να ομολογήσω ότι έχει και τη σωστή διάρκεια για ένα στατικό δράμα: γύρω στα 90 λεπτά της ώρας. Βλέπεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 23/3/17
Είδος: Δράμα
Σκηνοθεσία: Ξαβιέ Ντολάν
Παίζουν: Γκασπάρ Ουλιέλ, Νάταλι Μπέι, Μαριόν Κοτιγιάρ, Βενσάν Κασέλ, Λία Σεϊντού
Σύνοψη: Μετά από 12 χρόνια απουσίας, ένας συγγραφέας γυρίζει στο πατρικό του με σκοπό να κάνει μια πολύ σημαντική ανακοίνωση στην οικογένεια του. Το ήσυχο απόγευμα όμως, δίνει τη θέση του σε αντιπαραθέσεις, βεντέτες, συναισθήματα υποκινούμενα από μοναξιά κι αμφιβολία, κι όλες οι απόπειρες αποτυγχάνουν από την ανικανότητα των ανθρώπων να ακούσουν και ν’ αγαπήσουν.
Διανομή: Seven
Trailer: https://youtu.be/X_j06YEeh28,