23/3/17

America Square

Ο Γιάννης Σακαρίδης έχει πιάσει το σφυγμό της σύγχρονης Ελλάδας και έχει δημιουργήσει εικόνες που δεν απέχουν από την πραγματικότητα. 
Με φόντο την πολύβουη Πλατεία Αμερικής και μέσα από μια σκοτεινή φωτογραφία, ξετυλίγει τις ζωές τεσσάρων διαφορετικών ανθρώπων, που ο καθένας κουβαλάει τα δικά του προβλήματα και μέσα από αυτά αναδεικνύει θέματα που απασχολούν μια κοινωνία που βρίσκεται σε παρακμή, καταρρέει.
Η αποδοχή του διαφορετικού, τα όνειρα για μια καλύτερη ζωή, ο φασισμός και όχι μόνο στην καθημερινότητά μας, η εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου και η βία, είναι λίγα από τα θέματα που θίγει το φιλμ.
Σωστά τοποθετημένοι ο Γιάννης Στάνκογλου (ως Μπίλι) και ο Μάκης Παπαδημητρίου (ως Νάκος) δεσπόζουν ως χαρακτήρες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι «χάνονται» οι υπόλοιποι, ενώ χαρακτηριστικούς ρόλους παίζουν η Θέμις Μπαζάκα και ο Ερρίκος Λίτσης ως γονείς του Νάκου.
Η ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο «Η Βικτώρια δεν υπάρχει» του Γιάννη Τσίρμπα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη και θεωρώ ότι είναι μια ταινία που αξίζει να δει κανείς (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 23/3/17
Είδος: Κοινωνικό δράμα
Σκηνοθεσία: Γιάννης Σακαρίδης
Παίζουν: Γιάννης Στάνκογλου, Μάκης Παπαδημητρίου, Θέμις Μπαζάκα, Ερρίκος Λίτσης, Ξένια Ντάνια, Βασίλης Κουκαλάνι
Με φόντο την πολύβουη Πλατεία Αμερικής, τέσσερις διαφορετικοί άνθρωποι συναντιούνται και οι ζωές τους θα αλλάξουν καθοριστικά. Ο Μπίλι (Γιάννης Στάνκογλου) και ο Νάκος (Μάκης Παπαδημητρίου) είναι φίλοι από παιδιά, όμως έχουν εξελιχθεί σε δύο διαμετρικά αντίθετους χαρακτήρες. Ο Νάκος, ζει ακόμα με τους γονείς του (Θέμις Μπαζάκα, Ερρίκος Λίτσης), μισεί τους ξένους που έχουν κατακλύσει το μόνο πράγμα που του δίνει ταυτότητα, τη γειτονιά του. Εκεί, ο Μπίλι, ένας rock n’ roll σαραντάρης με το δικό του μπαρ και το παράνομο tattoo studio στο πατάρι, παρατηρεί τις αλλαγές στο τοπίο μέχρι που μια αναπάντεχη ερωτική ιστορία βομβαρδίζει τον μικρόκοσμο του. Η Τερέζα (Ξένια Ντάνια), μια μπλεγμένη στα δίχτυα της μαφίας Αφρικανή τραγουδίστρια, θέλει να καλύψει ένα παλιό tattoo και η χημεία μεταξύ τους είναι ακαριαία. Παράλληλα, ο Τάρεκ (Βασίλης Κουκαλάνι), ένας απελπισμένος πρόσφυγας από τη Συρία με τη 10χρονη κόρη του, απευθύνεται όπου μπορεί για να φύγει από τη χώρα. Όσο ο Νάκος καταστρώνει σχέδιο εξολόθρευσης μεταναστών, η τύχη υφαίνει τη δική της πλοκή και φέρνει τις μοίρες των ανθρώπων κοντά, όσο μακριά κι αν γεννήθηκαν.
Διανομή: Feelgood
Trailer: https://youtu.be/kIkr9yXzN7Q