9/2/17

Γλυκό φασόλι – Sweet bean

Ένα φιλμ για τις ανθρώπινες σχέσεις, τη φιλία, την αγάπη για τη φύση και για την αξία των μικρών πραγμάτων σε ένα κόσμο που διαρκώς αλλοτριώνεται με ανθρώπους που δεν έχουν επαφές κατά πρόσωπο, ώστε «να μαθαίνει» ο ένας τον άλλο, να τον νιώσει πιο κοντά. «Δεν έχω τηλέφωνο, προτιμώ να στέλνω γράμματα», λέει η κυρία Τοκούε, όταν ο μελλοντικός εργοδότης της, αφού έχει δοκιμάσει την πίτα της από γλυκό φασόλι και του άρεσε, της ζητάει τον αριθμό του τηλεφώνου της για να την ειδοποιήσει, αν την χρειαστεί.

Η κυρία Τοκούε, είναι μια «ιδιόρρυθμη» ηλικιωμένη κυρία που απολαμβάνει τη θέα του δρόμου με τις κερασιές. Απολαμβάνει τον ήλιο που την αναζωογονεί, το φεγγάρι, τη φύση γενικά και -προκειμένου να πετύχει η κρέμα της- μιλάει ακόμα και στα φασόλια που βράζουν στην κατσαρόλα. «Θέλουν καλή μεταχείριση», λέει κάποια στιγμή στον έκπληκτο νεαρό εργοδότη της, που πουλάει τα ντοραγιάκια, αλλά δεν έχει φάει ποτέ ένα ολόκληρο, επειδή δεν του αρέσουν.
Και πώς μπορεί να πετύχει η δουλειά του, όταν δεν του αρέσει το αντικείμενό της; Είναι η απορία της κυρίας Τοκούε, η οποία προσλαμβάνεται τελικά για να γεμίσει τη ζωή της –όση της απομένει- με κάτι που της αρέσει και αρχίζει να παραδίδει μαθήματα ζωής. Όχι μόνο στο νεαρό εργοδότη της, αλλά και σε όσους τον συναναστρέφονται.
Πολύ καλή η ταινία της Ναόμι Καουάσε, με υπέροχη ποιητική φωτογραφία και ένα λυρισμό που σε αγγίζει, σε συγκινεί και σου κρατάει το ενδιαφέρον παρά το γεγονός ότι διαθέτει αργό ρυθμό.  
Η «ηλικιωμένη» Κιρίν Κικί είναι εξαιρετική και κατορθώνει να εκφράζει μια γλυκύτητα, παρά το πρόβλημα υγείας που παρουσιάζει η ηρωίδα που υποδύεται, ενώ και ο Μασαντόσι Ναγκάσε, που υποδύεται το φούρναρη, ξεδιπλώνει αργά – αργά το δύσπιστο χαρακτήρα του που τελικά λυτρώνεται από τα προβλήματα που τον απασχολούν (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 9/2/17
Είδος: Δράμα 
Σκηνοθεσία: Ναόμι Καουάσε
Παίζουν: Κιρίν Κικί, Μασατόσι Ναγκάσε, Κιάρα Ουσίντα
Σύνοψη:  Ο Σεντάρο έχει ένα μικρό αρτοποιείο που σερβίρει ντοραγιάκι (γλυκά γεμιστά με μια πάστα κόκκινου φασολιού, που λέγεται «αν»). Όταν μια γηραιά κυρία, η Τοκούε, προσφέρεται να τον βοηθήσει στην κουζίνα, δέχεται διστακτικά. Αλλά, όπως φαίνεται, τα χέρια της Τοκούε γίνονται μαγικά όταν κάνει «αν». Χάρη στη μυστική της συνταγή, η μικρή επιχείρηση ανθίζει. Και με τον καιρό, ο Σαντάρο και η Τοκούε θα ανοίξουν την καρδιά τους για να αποκαλύψουν παλιές πληγές.
(Διανομή: Μικρόκοσμος)