22/2/17

Γιατρός στο χωριό - Médecin de campagne

Τρυφερό φιλμ με πολύ καλές ερμηνείες, τόσο του Φρανσουά Κλουζέ, που τον γνωρίσαμε στους «Άθικτους» και τον ξαναείδαμε στο «Έτερος εγώ» του Σωτήρη Τσαφούλια, ο οποίος υποδύεται το γιατρό του χωριού, όσο και της Μαριάν Ντενικούρ, που την είχαμε δει στην «Ωραία καυγατζού» («La belle noiseuse») το 1991 και στην «Υπόθεση: Άγνωστο DNA» («L’ affaire SK1») το 2014, η οποία υποδύεται την αντικαταστάτριά του.
Αυστηρά γαλλική ταινία, γυρισμένη στη γαλλική ενδοχώρα και μακριά από αστικά κέντρα, σχολιάζει τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ ενός αφιερωμένου στο λειτούργημά του γιατρού, που θεραπεύει και μόνο με την παρουσία του, τους περισσότερους από τους ασθενείς στο χωριό, αλλά και τη σχέση του με την αντικαταστάτριά του. «Άσε τους να μιλούν και να περιγράφουν τα συμπτώματά τους», τη συμβουλεύει «κατά 90% θα πετύχουν μόνοι τους τη διάγνωσή τους». Η σχέση τους δεν θα εξελιχθεί εύκολα, θα είναι όμως εποικοδομητική και για τους δύο.
Η ταινία, όμως δεν στέκεται μόνο σ’ αυτούς, αλλά προχωρά και στη ζωή της γαλλικής υπαίθρου, στις ζωές των ανθρώπων που έχουν μάθει να ζουν σχετικά μακριά από τον «πολιτισμό» και στις μεταξύ τους σχέσεις και το δικό τους τρόπο ζωής. Όπως συνηθίζω να γράφω: το σενάριο δεν εστιάζει κάπου συγκεκριμένα. Ο γιατρός είναι πάντα stand by, η καινούργια δεν μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς ζητούν από αυτήν, ο γιατρός δεν την εκτιμά από την αρχή, αλλά θα ανακαλύψει σιγά-σιγά τον πραγματικό χαρακτήρα της. 
Τελικά, δεν πρόκειται για κωμωδία, αλλά ούτε και για δράμα. Ισορροπεί κάπου στη μέση και βλέπεται χάρη στις ερμηνείες του Φρανσουά Κλουζέ και της Μαριάν Ντενικούρ, η οποία είναι αρκετά γνωστή στη Γαλλία από την τηλεόραση και από ταινίες, που όμως δεν έχουν έλθει στην Ελλάδα (Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 23/2/17
Είδος: Κοινωνική
Σκηνοθεσία: Τομά Λιλτί
Πρωταγωνιστούν: Φρανσουά Κλουζέ, Μαριάν Ντενικούρ
Σύνοψη: Σε αυτό το χωριό όλοι μπορούν να βασιστούν στον Ζαν Πιερ. Ο Ζαν Πιερ είναι ο γιατρός που βρίσκεται πάντα εκεί, να τους ακροαστεί, να τους παρηγορήσει, να τους θεραπεύει 24 ώρες το 24ώρο. Όμως, μία επίσκεψή του στο νοσοκομείο αποκαλύπτει ότι τώρα είναι εκείνος που χρειάζεται περίθαλψη. Η Ναταλί αναλαμβάνει την δύσκολη αποστολή του να τον αντικαταστήσει. Θα τα καταφέρει; Ή είναι αναντικατάστατος;
(Διανομή: Filmtrade)