5/1/17

Σιωπή - Silence

Η ταινία βασίζεται στο βραβευμένο μυθιστόρημα που έγραψε το 1966 ο Σιουσάκου Έντο (κυκλοφορεί στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτης, με πρόλογο του Μάρτιν Σκορτσέζε) και εξετάζει το πνευματικό και θρησκευτικό ερώτημα περί της σιωπής του Θεού μπροστά στον ανθρώπινο πόνο.
Πάνω σ’ αυτό τον καμβά, ο Σκορτσέζε έγραψε μαζί με τον Τζέι Κοκς («Συμμορίες της Νέας Υόρκης» και «Τα χρόνια της αθωότητας») ένα πυκνό σενάριο στο οποίο θίγονται θέματα όπως η θρησκεία, η πίστη, ο δογματισμός, η δύναμη της εξουσίας να εκβιάζει την πίστη και η δύναμη της ψυχής να αντιστέκεται. Ταυτόχρονα, εξετάζει τις πολιτισμικές διαφορές μεταξύ των λαών και πως αυτές επιδρούν επί των θρησκειών και επηρεάζουν την πίστη και τέλος, εμβαθύνοντας στους χαρακτήρες μας δείχνει τις εσωτερικές συγκρούσεις από τα διλλήματα που θέτει η ορθολογική, πρακτική σκέψη απέναντι στη θρησκεία και την πίστη. Είναι χαρακτηριστική η σκηνή με τη φράση «Κάνε το, είναι μια τυπική διαδικασία», που λένε οι γιαπωνέζοι προς τους χριστιανούς προκειμένου να αποκηρύξουν την πίστη τους και να αποφύγουν τα βασανιστήρια.

Οι ερμηνείες τόσο του Άντριου Γκάρφιλντ («Spiderman», «99 σπίτια», «Αντιρρησίας συνείδησης») στον κεντρικό ρόλο, όσο και του Λίαμ Νίσον, όπως και των υπολοίπων είναι εξαιρετικές, ενώ και η φωτογραφία του Ροντρίγκο Πιέτρο, παρά τις όποιες δυσκολίες των γυρισμάτων λόγω του βαλτώδους και συνεχώς βροχερού τοπίου είναι υποβλητική. Πολλές φορές δε, τα κάδρα του νομίζεις ότι είναι βγαλμένα από το Θείο Δράμα, όπως έχει αποτυπωθεί στις συνειδήσεις των χριστιανών.
Από θρησκευτική άποψη το σενάριο και η σκηνοθεσία του Σκορτσέζε κρατούν ίσες αποστάσεις και από τις δύο αντικρουόμενες απόψεις μέχρι το συγκλονιστικό φινάλε.
Τελειώνοντας, θα έλεγα ότι το φιλμ αυτό είναι το ωριμότερο μέχρι σήμερα του Μάρτιν Σκορτσέζε. Δίνει θέματα για συζήτηση και τροφή για σκέψη σε όσους θυσιάσουν δυόμιση ώρες και αντέξουν κάποιες σκληρές σκηνές. Αξίζει τον κόπο.(Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Είδος: Δράμα
Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορτσέζε 
Παίζουν: Λίαμ Νίσον, Άντριου Γκάρφιλντ, Άνταμ Ντράιβερ, Σάιαραν Χάιντς, Ταντανόμπου Ασάνο, Σίνια Τσουκαμότο, Νανά Κομάτσου
Προβάλλεται από 5/1/2017
Σύνοψη: Ο Πορτογάλος ιεραπόστολος Σεμπαστιάου Ροντρίγκες, φτάνει στην Ιαπωνία του 17ου αιώνα για να εμψυχώσει τους καταπιεζόμενους χριστιανούς Ιάπωνες, αλλά και να ανακαλύψει την αλήθεια που κρύβεται πίσω από την αποστασία του προκατόχου του, του έμπειρου ιεραπόστολου Φερέιρα, ο οποίος δεν άντεξε τα πολλαπλά μαρτύρια. O Ροντρίγκες θα βρεθεί, κι αυτός, σύντομα μπροστά σε τρομερά ηθικά διλήμματα αλλά κυρίως μπροστά στη σιωπή του Θεού, ο οποίος μοιάζει να αποδέχεται τα φριχτά βασανιστήρια στα οποία υπόκεινται οι πιστοί Του.
(Διανομή: Spentzos Film)