6/11/16

HHhH: Ο Χάιντριχ είναι ο εγκέφαλος του Χίμλερ

Ξεκινάς το βιβλίο «HHhH: Ο Χάιντριχ είναι ο εγκέφαλος του Χίμλερ» (εκδ. Κέδρος, 2015) και διαβάζεις την προσπάθεια του συγγραφέα Λορέν Μπινέτ να το γράψει, την έρευνα που κάνει και τις δυσκολίες της, διότι ο άνθρωπος σε κάποιο σημείο το ομολογεί, το εξομολογείται: «Αυτή την ιστορία θέλω να την κάνω προσωπική υπόθεση». Και την κάνει. Γράφει και εσύ αναγνώστη μου, νομίζεις ότι έχεις να κάνεις με ένα δημοσιογραφικό ρεπορτάζ από κάποιον που ήταν παρών στα ιστορικά γεγονότα. Διότι ο Λορέν Μπινέτ χρησιμοποιεί την ιστορία για να βασίσει το μύθο του. Αναμιγνύει ιστορικά γεγονότα με μυθοπλασία, για την οποία καμιά φορά προειδοποιεί «μπορεί να συνέβη έτσι, μπορεί και όχι» και αυτό που γράφει είναι τόσο προσωπικό που μέσα στην αφήγηση του παρελθόντος παρεμβάλλει ολόκληρα κομμάτια του δικού του παρόντος. Ενός παρόντος που βρίθει από εικόνες κινηματογραφικών ταινιών, εικόνες από ψαχτήρια όπως το Google, από μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από «χθεσινές» εφημερίδες και δελτία ειδήσεων και άρθρα ή κινηματογραφικά επίκαιρα του πρόσφατου παρελθόντος.
Έτσι, ο αναγνώστης του μυθιστορήματος μπορεί να μη μαθαίνει την πραγματική ιστορία στις λεπτομέρειες, κεντρίζεται όμως να ψάξει εάν θέλει για να τεκμηριώσει κάποια πράγματα. Ο Λορέν Μπινέτ έχει ψάξει, έχει ερευνήσει σε βάθος και εκεί ακριβώς βρίσκεται η αξία του βιβλίου του. Έχουν προηγηθεί πολλές ώρες για την τεκμηρίωση των όσων γράφει και τεράστια γνώση, αντλημένη από ποικίλες πηγές για να ολοκληρώσει αυτό το πρωτότυπο μυθιστόρημα.
Η ιστορία του, διαδραματίζεται το 1942 στην κατεχόμενη Τσεχοσλοβακία, όπου δύο Τσεχοσλοβάκοι παρτιζάνοι σταλμένοι από το Λονδίνο πέφτουν με αλεξίπτωτο κοντά στην Πράγα. Αποστολή τους να δολοφονήσουν τον πιο επικίνδυνο άντρα του Γ’ Ράιχ: τον Ράινχαρντ Χάιντριχ, «το ξανθό κτήνος», τον «δήμιο της Πράγας», τον αρχηγό των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, το δεξί χέρι του Χάινριχ Χίμλερ. Πρόκειται για την «Επιχείρηση Ανθρωποειδές», μία από τις πιο τολμηρές και ηρωικές απόπειρες του Β’ Παγκόσμιου πολέμου.
Το τι έχει προηγηθεί όμως, πριν την πτώση τους στην Πράγα, σε άλλες πόλεις της Ευρώπης από την Αγγλία μέχρι τα ανατολικά όρια της Ρωσίας, είναι και αυτό που περιγράφεται πραγματικά με καθηλωτικό τρόπο και ενώ μέσα από την αφήγηση παρελαύνουν πρωθυπουργοί, υπουργοί, στρατηγοί και γνωστοί διπλωμάτες. Επίσης, ο ίδιος ο Χίτλερ και οι επιτελείς του.
Ο Λορέν Μπινέτ επινοεί στιγμές και καταστάσεις που προηγούνται της ιστορίας όπως τη γνωρίζουμε με τρόπο ευρηματικό κι έξυπνο που δεν ενοχλεί τον αναγνώστη, αλλά του κινεί συνεχώς την περιέργεια για… παρακάτω, παρά το γεγονός ότι πολλές φορές περιγράφεται η σκληρή πραγματικότητα της μαζικής εξόντωσης των Εβραίων της Τσεχοσλοβακίας και των ντόπιων Αντιστασιακών. Η γραφή του είναι όπως προανέφερα, δημοσιογραφική, γλαφυρή, περιγραφική με σημασία στη λεπτομέρεια και με ψήγματα ειρωνείας και χιούμορ που κυρίως στρέφεται κατά των Ναζί, αλλά και αυτοσαρκασμού του συγγραφέα κατά τη συγγραφή του.
Οι φίλοι της ιστορίας, των ιστορικών αναγνωσμάτων, των θρίλερ και των περιπετειών δράσης θα βρουν σ’ αυτό το βιβλίο πολλά στοιχεία που θα τους γοητεύσουν, ενώ οι φίλοι της λογοτεχνίας θα παραστούν μάρτυρες της συγγραφικής πορείας του μυθιστορήματος, που είναι γεμάτη από το φόβο και τις ανασφάλειες του συγγραφέα για την επιτυχία του, πράγμα που φαίνεται από την κριτική που ασκεί σε όσα έχει γράψει σε προηγούμενα κεφάλαια του μυθιστορήματος. 
Συνολικά, είναι ένα μοντέρνο, καθηλωτικό θρίλερ βασισμένο σε ένα συγκλονιστικό ιστορικό γεγονός.