15/10/16

«Έφυγε» ο Πιέρ Ετέξ

Ο Γάλλος ηθοποιός, κλόουν, κινηματογραφιστής και σκιτσογράφος Πιερ Ετέξ πέθανε στις 15/10/2016 το πρωί σε ηλικία 87 ετών.
Ο Πιέρ Ετέξ είχε συνεργαστεί με τον κινηματογραφιστή Ζακ Τατί («Ο Θείος μου») και με την καλλιτέχνιδα του τσίρκου Ανί Φρατελινί, στα χνάρια του Μπάστερ Κίτον και του Τσάρλι Τσάπλιν.
Στην περίοδο της ακμής του, κατά τη δεκαετία του 1960, ο Πιερ Ετέξ είχε συνεργαστεί στενά με έναν σπουδαίο σεναριογράφο τον Ζαν-Κλοντ Καριέρ με τον οποίο το 1962 κέρδισαν το Όσκαρ καλύτερης ταινίας μικρού μήκους για το «Ηeureux Αnniversaire».
Ήταν σκηνοθέτης ταινιών όπως οι «Γιογιό» (1965), «Όσο έχουμε την υγεία μας» (1966) ή ακόμη η «Μεγάλη Αγάπη» (1968), που παρέμειναν για καιρό εκτός προβολής λόγω μιας δικαστικής εμπλοκής, προτού η δικαιοσύνη το 2009 αποδώσει στον Πιερ Ετέξ τα συγγραφικά δικαιώματα για πέντε ταινίες μεγάλου και δύο μικρού μήκους . 
Οι ταινίες του, στις οποίες ερμήνευε συνήθως αιθεροβάμονες ήρωες, εγγράφονται στην παράδοση των μαιτρ της βωβής κωμωδίας, όπως οι Μπάστερ Κίτον, Τσάρλι Τσάπλιν, Λόρελ και Χάρντι (Χοντρός – Λιγνός) και Χάρολντ Λόιντ.