24/8/16

Ο τελευταίος αυτοκράτορας – Last emperor

Είδος: Δράμα / Βιογραφική / Ιστορική (1987)
Σκηνοθεσία: Μπερνάρντο Μπερτολούτσι
Παίζουν: Πίτερ Ο’ Τουλ, Τζον Λόουν, Τζόαν Τσεν
Προβάλλεται από 25/8/16 στο Ζέφυρο
Σύνοψη: Το 1908, ο τρίχρονος Που Γι στέφθηκε αυτοκράτορας και ανέβηκε στον θρόνο του Δράκου. Μεγαλωμένος στην πολυτέλεια, δίχως βάσανα και προβλήματα, ο Που Γι είναι ένας «μικρός Θεός», αντικείμενο λατρείας για δισεκατομμύριο ανθρώπων. Μπορεί να κάνει τα πάντα, όμως δεν έχει το δικαίωμα να βγει έξω από το ανάκτορό του. Μεγαλώνει σε μια χρυσή φυλακή, υπό την καθοδήγηση του Σκωτζέσου δασκάλου του, Τζόνστον. Η εξουσία του όμως, για την οποία καυχάται από την κούνια του, είναι καθαρά εικονική, και ο ίδιος δεν είναι παρά μια μαριονέτα στα χέρια των αυλικών. Ο αιώνας των αλλαγών όμως, δεν άφησε ανέπαφο και το βασίλειό του, συμπαρασύροντας και τις τελευταίες ψευδαισθήσεις της εξουσίας του. Ο Που Γι θα έρθει για πρώτη φορά σε επαφή με την πραγματικότητα, με τον πιο σκληρό τρόπο: θα χάσει τον θρόνο του και θα εξοριστεί. Η δύση της χιλιόχρονης αυτοκρατορίας έφτασε (Διανομή: New Star)
Κριτική: Πρόκειται για επανέκδοση της αριστουργηματικής ταινίας του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, που αφηγείται τη δραματική ιστορία του Που Γι, του τελευταίου αυτοκράτoρα της Κίνας,  ο οποίος υπήρξε αντικείμενο λατρείας για πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους, από τη γέννηση ως το βαθύ του γήρας.
Ο Μπερτολούτσι με αυτή τη μεγαλόπρεπη τρίωρη παραγωγή, δίνει πρωταρχικό ρόλο στο βιωματικό στοιχείο. Δεν έχει κάνει μια ιστορική ταινία με τη στενή έννοια του όρου, αλλά ένα δραματικό έργο πάνω στις επιπτώσεις της Ιστορίας στη ζωή ενός ατόμου, που από παιδί βρίσκεται κλεισμένο μέσα σε τείχη (μεταφορικά και κυριολεκτικά), ασκώντας εξουσία με μια άτυπη μορφή, διότι ο θεσμός του αποτελεί ένα σύμβολο, μια ιδέα που πρέπει να διατηρηθεί.
Οι εξαιρετικές ερμηνείες, η έξοχη φωτογραφία (του Βιτόριο Στοράρο) και η αξέχαστη μουσική (των Ρουίτσι Σακαμότο, Ντέιβιντ Μπερν και Κονγκ Σου) έχουν δίκαια τοποθετήσει την ταινία στις κορυφαίες του είδους και να μη ξεχνάμε τα εννέα (9) Όσκαρ, καθώς και άλλα βραβεία που κέρδισε.
(Κριτική μου για το myfilm.gr)