24/8/16

Έγκλημα στο Νείλο – Death on the Nile

Είδος: Αστυνομική (1978)
Σκηνοθεσία: Τζον Γκίλερμιν
Παίζουν: Πίτερ Ουστίνοφ, Σάιμον ΜακΚόρκιντεϊλ, Λόις Τσάιλς, Μία Φάροου, Μπέτι Ντέιβις, Τζορτζ Κέννεντι, Μάγκι Σμιθ, Άντζελα Λάνσμπερι, Ολίβια Χάσσεϊ, Ντέιβιντ Νίβεν, Τζον Φιντς, Τζακ Γουόρντεν, Τζέιν Μπέρκιν, Ι. Σ. Τζόχαρ
Προβάλλεται από 25/8/16
Σύνοψη: Ο Ηρακλής Πουαρό αναλαμβάνει να εξιχνιάσει άλλο ένα έγκλημα, αυτή τη φορά σε μια κρουαζιέρα στο Νείλο. Μία νεαρή κληρονόμος δολοφονείται κι ο υπεύθυνος πρέπει να βρεθεί πριν το κρουαζιερόπλοιο φτάσει στο προορισμό του (Διανομή: Seven Films)
Κριτική: Επανέκδοση της ταινίας του Τζον Γκίλερμιν, που βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι.
Ταινία χαμηλών τόνων και υψηλού μυστηρίου με τεράστιες ερμηνείες, που δεν φέρνει σε τίποτα με τις αντίστοιχες σημερινές αστυνομικές ιστορίες.
Ο Πίτερ Ουστίνοφ, απολαυστικός στο ρόλο του Βέλγου ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό, περιστοιχίζεται από μια πλειάδα γνωστών ονομάτων της εποχής που πολλά έχουν παραμείνει κλασικά (Μάγκι Σμιθ, Μπέτι Ντέιβις, Μια Φάροου, Ολίβια Χάσεϊ, Τζορτζ Κένεντι και Τζον Φιντς) και λειτουργώντας πότε αφαιρετικά και πότε συνθετικά προσπαθεί να εξιχνιάσει την υπόθεση που του τυχαίνει ενώ ταξιδεύει στην Αίγυπτο κοντά σε τουριστικά αξιοθέατα, όπως οι Μεγάλες Πυραμίδες, η Σφίγγα, και ναοί στο Αμπού Σίμπελ και το Καρνάκ.
Βλέπεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.
(Κριτική μου για το myfilm.gr)