9/6/16

Η Γη της Επαγγελίας – Ziemia oblecana

Είδος: Δράμα (1975)
Σκηνοθεσία: Αντρέι Βάιντα
Παίζουν: Ντανιέλ Ολμπρίνσκι, Βοίτσιεχ Πσόνιακ, Αντρέι Σεβεριν, Άννα Νερεμπέσκα
Προβάλλεται από 9/6/16
Υπόθεση: Η ιστορία της ταινίας διαδραματίζεται στην πόλη του Λοτζ, ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κέντρα υφαντουργίας του 19ου αιώνα, η οποία βρίσκεται σε ραγδαία ανάπτυξη. Η ψαλίδα μεταξύ εργοστασιαρχών, συνήθως Γερμανών, Εβραίων, Πολωνών, και εργατικής τάξης, ολοένα και μεγαλώνει. Τρεις νέοι φίλοι, ένας Πολωνός, ένας Εβραίος κι ένας Γερμανός, βάζουν τα χρήματά τους για να χτίσουν ένα εργοστάσιο. Όμως ο άγριος καπιταλισμός τους καταπίνει και τους αναγκάζει να πράξουν ενάντια στις ηθικές αρχές τους (Διανομή: New Star).
Κριτική: Με νέους και άπειρους ηθοποιούς στη διάθεσή του ο πολύς Αντρέι Βάιντα, έχει γυρίσει μια ταινία, για τη δύναμη του καπιταλιστικού συστήματος να επιβάλλεται στις όποιες αντίθετες προς αυτό πρωτοβουλίες και να καταπίνει, να χωνεύει κάθε αντίδραση.
Στα πρόσωπα των τριών νέων που είναι και διαφορετικών εθνικοτήτων, οι οποίοι προσπαθούν να πραγματοποιήσουν το όραμά τους και να ανοίξουν τα φτερά τους στήνοντας τη δική τους επιχείρηση, ο Αντρέι Βάιντα αντικατοπτρίζει την μετάβαση της Πολωνίας του 19ου αιώνα, από τον φεουδαλισμό στον καπιταλισμό. 
Αλλά δεν είναι μόνον η στιβαρή σκηνοθεσία του. Ο Βάιντα ανέλαβε να γυρίσει σε ταινία ένα σπάνιο ρεαλιστικό μυθιστόρημα, από τα λίγα της πολωνικής λογοτεχνίας, σε μια πόλη, η οποία δεν άλλαξε πολύ από το 19ο αιώνα, κάτι που κάνει ακόμα πιο ρεαλιστική την ταινία του. Στην επιτυχία του συμβάλλουν και οι δυνατές ερμηνείες των πρωοτεμφανιζόμενων τριών πρωταγωνιστών του.
(Κριτική μου για το myfilm.gr)