29/1/16

Ο "Χιονάνθρωπος" στο σινεμά

Εδώ και λίγες μέρες, από τις 18 Ιανουαρίου 2016, ξεκίνησαν τα γυρίσματα της ταινίας «Χιονάνθρωπος» με τον Μίκαελ Φασμπέντερ στο ρόλο του Χάρι Χόλε, ενός από τους διασημότερους και πιο σύνθετους σύγχρονους λογοτεχνικούς ήρωες, που είναι δημιούργημα του απόλυτου σταρ της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας Jo Nesbo.
Η κινηματογραφική μεταφορά του Χιονάνθρωπου, της έβδομης και δημοφιλέστερης ίσως περιπέτειας με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Χάρι Χόλε, έχει λάβει και επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας την 13 Οκτωβρίου 2017.
Σε σκηνοθεσία του Σουηδού Τόμας Άλφρεντσον («Tinker, Taylor, Soldier, Spy», και «Άσε το κακό να μπει») και με τον Μάρτιν Σκορτσέζε να συμμετέχει στην παραγωγή, η ταινία (της οποίας τα γυρίσματα θα λάβουν χώρα εξολοκλήρου στη Νορβηγία στις πόλεις Όσλο και Μπέργκεν), φαίνεται πολλά υποσχόμενη και συνιστά την καλύτερη είδηση για τους εκατομμύρια φανατικούς αναγνώστες του Χάρι Χόλε.
Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές, βρίσκονται σημαντικά ονόματα, όπως η υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα 2014 Ρεμπέκα Φέργκιουσον και η Σαρλότ Γκέινσμουργκ, η πολυβραβευμένη μούσα του Λαρς Φον Τρίερ.
Εκείνο όμως που έχει ενθουσιάσει περισσότερο τους απανταχού φίλους του Jo Nesbo, είναι η επιλογή του Μίκαελ Φασμπέντερ (υποψήφιου για Όσκαρ Α’ Αντρικού Ρόλου 2016) για τον ρόλο του Χόλε.
Ο Χάρι Χόλε είναι ο καλύτερος επιθεωρητής της νορβηγικής αστυνομίας και ο χειρότερος δημόσιος υπάλληλος όλων των εποχών. Ψηλός, ξανθός με κοντοκουρεμένο μαλλί και στα πρόθυρα του αλκοολισμού, φιλοδοξεί να αντιληφθεί τη φύση του κακού αλλά και την ουσία της αγάπης, και βρίσκεται συνεχώς στην κόψη του ξυραφιού. Στον «Χιονάνθρωπο», καλείται να αντιμετωπίσει τον πρώτο σίριαλ κίλερ της Νορβηγίας, έναν δολοφόνο μοιχαλίδων γυναικών, που αφήνει πάντοτε έναν χιονάνθρωπο στη σκηνή του εγκλήματος. 
(Να σημειωθεί ότι όλα τα βιβλία του Jo Nesbo, με ήρωα τον Χάρι Χόλε, κυκλοφορούν στη χώρα μας από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, που ανακοίνωσαν ότι ο Jo Nesbo παραδίδει σύντομα την ενδέκατη περιπέτεια του αγαπημένου ήρωα, η οποία θα κυκλοφορήσει στα νορβηγικά και σχεδόν ταυτόχρονα στα ελληνικά το φθινόπωρο του 2016, ενώ ο «Χιονάνθρωπος» κυκλοφόρησε πρόσφατα και σε μορφή pocket).