10/12/15

Ατίθασες - Mustang

Υπόθεση: Το καλοκαίρι έχει μόλις αρχίσει. Σε ένα απομονωμένο χωριό της Τουρκίας πέντε αδελφές γυρνώντας από το σχολείο, σταματούν για να παίξουν στη θάλασσα με τους συμμαθητές τους. Τα αθώα παιχνίδια τους κρίνονται ανάρμοστα και σκανδαλώδη από τους ενήλικους και οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες. Το σπίτι της οικογένειας μετατρέπεται σταδιακά σε φυλακή, οι δουλειές του σπιτιού και τα μαθήματα μαγειρικής αντικαθιστούν το σχολείο και οι γάμοι των κοριτσιών κανονίζονται ο ένας μετά τον άλλο. Οι πέντε αδερφές αντιδρούν, η κάθε μια με τον δικό της τρόπο, ενάντια στα όρια που τους επιβάλλονται…

Κριτική: Εμπνευσμένη, θα έλεγα από την ταινία της Σοφίας Κόπολα «Αυτόχειρες παρθένοι», η Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιβέν έχει κάνει μια ταινία, που θίγει σε μεγαλύτερο βαθμό το βαθύ οικογενειακό συντηρητισμό που επικρατεί στην κεντρική Τουρκία, παρά το θρησκευτικό φανατισμό και τα ήθη που επιβάλλει. Σχολιάζει δε με γλυκύτητα και τρυφερότητα το θέμα, χωρίς διδακτισμό προς… κάθε ενδιαφερόμενο. Αποστασιοποιείται, αντιμετωπίζοντας όλες τις υπερβολές της τουρκικής κοινωνίας (χιλιόμετρα μακριά από την Κωνσταντινούπολη, όπως αναφέρεται), μέσα από τα αστεία και όχι μόνο από τα πείσματα, την αγανάκτηση και το κρυφό θυμό των κοριτσιών, που κάνουν πάντα τα αντίθετα από αυτά που προσπαθούν να τους επιβάλλουν, έχοντας όμως και το φόβο, τη συναίσθηση, ότι πολλά πράγματα είναι αναπόφευκτα.
Η ταινία, ουσιαστικά μια ταινία ενηλικίωσης και αδερφικής πίστης,  βλέπεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, όχι μόνον από τις ερμηνείες των κοριτσιών, που είναι εξαιρετικές στους ρόλους τους (με πρώτη και καλύτερη για μένα τη μικρότερη), αλλά και από τον τρόπο που εξελίσσεται η ιστορία και από το σκηνοθετικό ρυθμό.

Σκηνοθεσία: Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιβέν
Πρωταγωνιστούν: Γκούνεζ Σενσόι, Ντογκμπά Ντογκούσλου, Τούγκμπα Σουνγκουρόγλου, Ελίτ Ισκάν, Ιλάιντα Ακντογκάν
Προβάλλεται από 10/12/15