16/12/15

Ο ηλίθιος - Durak

Υπόθεση: Ο Γιούρι Μπίκοφ τολμά μια θαρραλέα απεικόνιση του γραφειοκρατικού και ταυτόχρονα διεφθαρμένου ρωσικού κράτους, μέσα από μια ιστορία που ενώ φαίνεται υπερβολική κρύβει μεγάλες αλήθειες. Ο υδραυλικός της ταινίας, του οποίου η συνείδηση δεν αντέχει να κρύψει το γεγονός ότι μια πολυκατοικία που στεγάζει 800 άτομα κινδυνεύει να πέσει, μπορεί να είναι ένας άνθρωπος οπουδήποτε στον κόσμο και οποιουδήποτε επαγγέλματος. 

Κριτική: Το σενάριο δεν έχει καμία πρωτοτυπία. Ο Ντίμα διαπιστώνει τη ζημιά και αποφασίζει με κάθε προσωπικό κόστος, μέσα στη νύχτα, να την αποκαλύψει και να φέρει τους υπεύθυνους ενώπιον των ευθυνών τους. Αυτό θα σταθεί αφορμή για το θεατή να διαπιστώσει ότι ο κυνισμός, ο φόβος και η αδιαφορία κυριαρχούν ακόμα και στις κοινωνίες που ευαγγελίζονται την κοινωνική πρόνοια. Ενώ η δήμαρχος και οι προϊστάμενοι της πολεοδομίας και των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου ξεγυμνώνονται στα μάτια του θεατή, ο Ντίμα ανίσχυρος και ανυποψίαστος μπροστά τους, φαντάζει ως πραγματικά ηλίθιος.
Η σκηνοθεσία, έχει το σωστό ρυθμό, είναι σφιχτή και οι πειστικές ερμηνείες αγχώνουν το θεατή, αλλά οι διάλογοι -που είναι υπέρ το δέον ηθικοπλαστικοί- πλατειάζουν, κουράζουν και προκαλούν το αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, δείχνοντας ότι πάντοτε θα υπάρχει κάποιος ρομαντικός που θα αναστατώνει το σύστημα και πάντα το σύστημα θα τον χωνεύει, ως «ηλίθιο». Καμιά φορά και «χρήσιμο ηλίθιο». Εκτός κι αν, προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανό, ήσυχο και με αδιατάρακτη την κακοήθη ισορροπία του, αποφασίζει να τον «ξεφορτωθεί».

Σκηνοθεσία: Γιούρι Μπίκοφ
Παίζουν: Αρτέμ Μπιστρόφ, Νίνα Αντιούχοβα, Σεργκέι Αρτσιμπάσεβ, Πιοτρ Μπαραντσέεφ, Νικολάι Μπεντέρα
Προβάλλεται από 17/12/15