1/10/15

Το Αρνάκι - Kuzu

Υπόθεση: Σύμφωνα με την παράδοση στα χωριά της Ανατολικής Ανατολίας, η 27χρονη Μεντινέ πρέπει να σερβίρει αρνάκι στο φούρνο στην τελετή περιτομής του πεντάχρονου γιου της, Μερτ. Φτωχή αλλά αποφασισμένη, η Μεντινέ βάζει την οικογένειά της να κόβει κλαδιά, προκειμένου να βγάλουν τα χρήματα για να αγοράσουν το αρνί, ενώ ο αχαΐρευτος σύζυγός της Ισμαήλ, μοιάζει να ανησυχεί για τη δυναμική συμπεριφορά της γυναίκας του. Στο μεταξύ, ζηλεύοντας την προσοχή που απολαμβάνει ο Μερτ, η δαιμόνια αδελφή του, η Βιζντάν, τον πείθει πως αν δεν βρεθεί αρνί, τότε... θα φάνε αυτόν. Ο αρχηγός του χωριού βρίσκει στον Ισμαήλ δουλειά στα σφαγεία, όμως οι φίλοι του θα τον σπρώξουν στα δίχτυα μιας πληθωρικής πόρνης, κάτι που θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την αγορά του πολυπόθητου αμνού. Η Μεντινέ επιμένει. Ο μικρός Μερτ έχει τους δικούς του λόγους να θέλει να βρεθεί ένα ζώο και η αποφασιστικότητά του συναγωνίζεται αυτήν της μητέρας του. Κι ενώ η περηφάνια της την κάνει να αρνηθεί ακόμα και την υποστήριξη της μητέρας της, η Μεντινέ θα δεχτεί βοήθεια από ένα απρόσμενο πρόσωπο.

Κριτική: Κοινωνικό δράμα, γυρισμένο στα βάθη της ορεινής Ανατολίας θυμίζοντάς μας Ελλάδα της εποχής του 1950, το οποίο συνδυάζει ηθογραφικά στοιχεία, κοινωνικό σχολιασμό, λεπτό και υποδόριο χιούμορ και τελείως απροσδόκητα προς το δεύτερο μέρος αρχίζει να διαθέτει και στοιχεία suspense. 
Οι χαρακτήρες είναι όλοι προβλέψιμοι και οδηγούν στην κορύφωση του δράματος που βιώνει κυρίως ο μικρός πρωταγωνιστής, στο οποίο δράμα η κεντρική ηρωίδα, η μητέρα, μας αιφνιδιάζει στο τέλος. 

Σκηνοθεσία: Κουτλούγ Αταμάν
Με τους: Μερτ Ταστάν, Νεσρίν Καβαντζάντε, Καχίτ Γκόκ, Σίλα Λάρα Καντούρκ, Νουρσέλ Κόζε
Προβάλλεται από 1/10/2015