16/9/15

Η Σειρήνα του Μισσισιπή - La Sirène du Mississipi

Υπόθεση: Ο Λουί είναι ένας πλούσιος ιδιοκτήτης καπνοφυτειών στο τροπικό νησί Reunion. Αποφασίζει να παντρευτεί δι’ αλληλογραφίας τη Ζουλί. Η γυναίκα όμως που εμφανίζεται είναι διαφορετική από εκείνη της φωτογραφίας. Ο Λουί δεν πτοείται και τελικά την παντρεύεται. Σύντομα, η γυναίκα θα εξαφανιστεί παίρνοντας μαζί της και τα χρήματα του Λουί. Οι έρευνες των ιδιωτικών ντετέκτιβ δεν έχουν αποτέλεσμα κι έτσι ο Λουί αποφασίζει να την αναζητήσει ο ίδιος. Τότε, θα κλιμακωθούν οι εξελίξεις, τα αστυνομικά μυστήρια και η λύση θα δοθεί με το ταξίδι του στην Ευρώπη.

Κριτική: Δυο νουβέλες του Γουίλιαμ Άιρις έτυχε να έχω διαβάσει σε νεαρή ηλικία και τις δυο ο Τρυφώ τις έκανε επιτυχημένες ταινίες: την «Η νύφη φορούσε μαύρα» του 1968 και αυτήν εδώ το 1969. 
Βασικά και οι δύο νουβέλες ήσαν αστυνομικές του στυλ νουάρ (με ηρωίδες μοιραίες γυναίκες) και ο Τρυφώ, ο οποίος επηρεασμένος από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ που τον θαύμαζε,  έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό φιλμ νουάρ, με δυο καταπληκτικούς ερμηνευτές, τον εξαιρετικό και πάντοτε με ειρωνικό ύφος Ζαν Πολ Μπελμοντό και τη γοητευτική και λαμπερή Κατρίν Ντενέβ.  
Εκτός τούτου και επειδή έχει ευρωπαϊκές καταβολές και μάλιστα αντλημένες από τα Cahiers du Cinema, δεν παύει μέσα από την αστυνομική πλοκή, να κάνει κοινωνικό-πολιτικό σχολιασμό για την αποικιοκρατία και κριτική των σχέσεων και του γάμου. 
Υπέροχη, απολαυστική, ενδιαφέρουσα ταινία, χαμηλών τόνων και πάντοτε επίκαιρη. Βλέπεται ευχάριστα. Όσο για τον τίτλο: αφορά στο όνομα του πλοίου με το οποίο φτάνει η Ντενέβ στον προορισμό της, αλλά με αλληγορικό τρόπο σε προετοιμάζει για το ρόλο της στην ταινία.

Σκηνοθεσία: Φρανσουά Τριφό
Με τους: Ζαν-Πολ Μπελμοντό, Κατρίν Ντενέβ, Μισέλ Μπουκέ
Προβάλλεται από 17/9/15