6/8/15

Άρωμα ελευθερίας – Rosewater

Υπόθεση: 2009. O Jason Stewart, πρώην ρεπόρτερ του Daily Show, κάνει μια σατιρική συνέντευξη με τον Maziar Bahari την παραμονή των εκλογών στο Ιράν. Ο οικοδεσπότης της εκπομπής αστειευόμενος, αποκαλεί τον καλεσμένο του κατάσκοπο. Κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων που ξέσπασαν στους δρόμους εξαιτίας της νοθείας των αποτελεσμάτων και τις οποίες ο Bahari μαγνητοσκόπησε, οι ιρανικές αρχές τον συνέλαβαν με την κατηγορία της κατασκοπείας. Βασική απόδειξη της ενοχής του θεωρήθηκε η συνέντευξη στο Daily Show. Για τις επόμενες 118 μέρες, ο Bahari βασανίστηκε και ανακρίθηκε από έναν αστυνομικό με το κωδικό όνομα Rosewater.
Κριτική: Βασισμένη σε πραγματική ιστορία, η ταινία διαπραγματεύεται με υποδόριο χιούμορ, το παράλογο των ολοκληρωτικών καθεστώτων και την αντιμετώπισή του με ειρωνεία και χιούμορ, που όπως αποδεικνύεται είναι τα μεγαλύτερα όπλα των ανθρώπων του πνεύματος απέναντι στη βλακεία της εξουσίας, δουλειά της οποίας είναι και η κατασκευή εχθρών εκεί που δεν υπάρχουν.
Ο κεντρικός ήρωας, ένας δημοσιογράφος που συλλαμβάνεται χάρη στην έλλειψη χιούμορ που διακρίνει συνήθως αυτά τα καθεστώτα και υποβάλλεται σε ψυχολογικά κυρίως βασανιστήρια, ώστε να ομολογήσει. Απέναντί του ένας βασανιστής… καριέρας, επαγγελματίας του είδους, έχει εντολή να μη τον «τσαλακώσει» πολύ, διότι τους χρειάζεται για την εμφάνισή του στη τηλεόραση, όταν θα έχει ομολογήσει και μετανιώσει για τα εγκλήματά του.
Η σχέση των δύο, εξελίσσεται σε «σύνδρομο Στοκχόλμης», όπου ο βασανιζόμενος συμπαθεί τον βασανιστή. Βλέπεις, έχουν κοινό το γεγονός, ότι στο παρελθόν οι πατεράδες, τους είχαν υποστεί και αυτοί βασανιστήρια. Ενώ επιπλέον, συμβάλλουν και τα όνειρα που βλέπει ο βασανιζόμενος (ο πατέρας του και η σύζυγός του), που τον καθοδηγούν να… κάνει κουράγιο και να το ρίξει λίγο στην τρελή.
Ο Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ (η ερμηνεία του στο ΝΟ, μου έρχεται στο νου αυτή τη στιγμή) είναι αρκετά καλός στο ρόλο του δημοσιογράφου, όπως επίσης και ο Κιμ Μπότνια, που υποδύεται τον «τυπικό» βασανιστή. Είναι βέβαιο ότι χωρίς αυτούς τους δυο, ίσως δεν θα ήτα εύκολο να παρακολουθήσεις μια ταινία γυρισμένη στο μεγαλύτερο μέρος της στους τέσσερις τοίχους του κελιού ανακρίσεων. Είναι απόλαυση να τους παρακολουθείς, να αποφεύγουν να κοιτάζονται ακόμα και όταν ο αιχμάλωτος έχει λυτά τα μάτια του, για το λόγο ότι στο βάθος συμπαθεί ο ένας τον άλλο. 
Του Τζον Στιούαρτ
Με τους Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Κιμ Μπόντνια, Ντιμίτρι Λεονάιντας, Αμίρ Ελ-Μασρί, Χαρούκ Μπίλγκινερ, Σοχρέχ Αγκντασλού, Κλερ Φόι, Τζέισον Τζόουνς
Προβάλλεται από 6/8/15