29/7/15

Η Μαφία σκοτώνει μόνο το καλοκαίρι - La Mafia uccide solo d' estate

Υπόθεση: Αυτή η τρυφερή και ταυτόχρονα αστεία ταινία μας διηγείται την ιστορία του Αρτούρο, ενός παιδιού που γεννήθηκε στο Παλέρμο την ημέρα που ο αρχηγός της Μαφίας ανέλαβε Δήμαρχος. Το Παλέρμο στο οποίο μεγάλωσε είναι μια πόλη κυριαρχημένη από τη μαφία, τη δεκαετία του 1970. Ο Αρτούρο θέλει να κερδίσει την καρδιά της παιδικής του φίλης της Φλόρα, και θα κάνει τα πάντα για να τη γοητεύσει. Ωστόσο, αντίθετα με την πλειοψηφία ο Αρτούρο αρνείται να συμπορευτεί με τις δράσεις της Μαφίας. Τελικά, το πείσμα του Αρτούρο χωρίζει για λίγο το ζευγάρι, το οποίο ξανασυναντιέται το 1992, μετά από πολλές αποκαλύψεις για τη Μαφία κι όταν τελικά η Φλόρα αντικρίζει την τραγική πραγματικότητα του Παλέρμο.
Κριτική: Έξυπνο ντοκιμαντέρ. Διότι αν το εξετάσεις καλά, είναι μια ταινία γύρω από τον τρόπο που δραστηριοποιείται η μαφία, ειδικά στο Παλέρμο, αλλά και στον τρόπο που εμπλέκονται μαζί της πολιτικά πρόσωπα.
Η ταινία ξεκινάει ως μια ελαφριά κωμωδία, με έξυπνα στημένες καταστάσεις και αντίστοιχους έξυπνους διαλόγους, αλλά όπως εξελίσσεται παρεμβάλλονται πραγματικές σκηνές από ειδήσεις στην τηλεόραση, ή επίκαιρα της εποχής και τότε ξαφνικά καταλαβαίνεις ότι παρακολουθείς πραγματικές ιστορίες μέσα από την ερωτική περιπέτεια του κεντρικού ήρωα της ταινίας.
Ο Αρτούρο, συνεσταλμένος και αφελής, προσπαθεί να κερδίσει την καρδιά της «πιο όμορφης κοπέλας του κόσμου», όπως μας αφηγείται, αλλά ο δρόμος του προς την κατάκτησή της, διασταυρώνεται με την πορεία διαφόρων μαφιόζων καθώς και των πολιτικών εξελίξεων και μάλιστα με αρκετά κωμικό τρόπο.
Παρόλο που αναφέρεται σε συγκεκριμένη ιστορία και περιοχή, το σενάριο όπως εξελίσσεται έχει πολύ ενδιαφέρον και για τον Έλληνα θεατή και οι ερμηνείες είναι αρκετά καλές. Ειδικά του Πιφ που είναι και διάσημος στην ιταλική τηλεόραση.
Του Πιφ
Με τους Κριστιάνα Καποτόντι, Πιφ, Άλεξ Μπισκόντι
Προβάλλεται από 30/7/15