24.6.15

Εξολοθρευτής: Γένεsys - Terminator: Genisys

Υπόθεση: 2032. Ο John Connor, ηγέτης της αντίστασης συνεχίζει τον πόλεμο ενάντια στις μηχανές. Στην επίθεση του Λος Άντζελες, οι φόβοι του για το άγνωστο μέλλον αρχίζουν να αναδύονται όταν οι κατάσκοποι της TECOM αποκαλύπτουν μια νέα ίντριγκα από τη SkyNet κατά την οποία θα του επιτεθούν και από τα δύο μέτωπα. Το παρελθόν και το μέλλον, θα αλλάξουν τελικά τον πόλεμο για πάντα.
Κριτική: Όπως λέει και ένας φίλος μου, τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας που ασχολούνται με ταξίδια στο χρόνο είναι δύσκολο να τις αντιμετωπίσεις με ορθολογικά κριτήρια. Πολύ περισσότερο, όταν κάποιος πάει πίσω στο χρόνο για να σκοτώσει κάποια, που όμως έχει ήδη γεννήσει ένα παιδί που είναι ήδη μεγάλος άντρας. Για να μη σας σπαζοκεφαλιάζω: Επαυξάνω την άποψη του φίλου μου, διατυπώνοντας τη θεωρία πως επειδή η επιστήμη έχει απορρίψει κάθε ιδέα ταξιδιού στο χρόνο, τις ταινίες αυτού του είδους –προσωπικά- δεν τις αποκαλώ «επιστημονικής φαντασίας», αλλά σκέτα «φαντασίας». Παραμύθια. Χωρίς προοπτική και όραμα. Έτσι. Για να μην υπάρχουν περιθώρια ηθικοπλαστικών κηρυγμάτων.
Η εξέγερση των μηχανών, είναι θέμα που έχει εξιτάρει πολλούς συγγραφείς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες, που έχουν δημιουργήσει αριστουργήματα. Συμφωνώ, διότι πολλές φορές συλλαμβάνω τον εαυτό μου να νευριάζει, επειδή το laptop μου προλαβαίνει κάποιες κινήσεις μου και επειδή μετά τα windows 8.1 πολλές εφαρμογές απαιτούν σύνδεση με τις μητρικές εταιρίες για να δουλέψουν. Γι’ αυτό το λόγο και θεωρώ το πρώτο μέρος του Εξολοθρευτή (1984) συναρπαστικότερο όλων. Τόσο από έμπνευση, όσο και από εικόνα, εφέ και ήχο. Από εκεί και ύστερα… επαναλήψεις.
Φέτος, αυτό το φιλμ που χρησιμοποιεί πλάνα από την πρώτη ταινία με τον Σβαρτσενέγκερ νέο σε ηλικία και τα δένει με το Σήμερα και το Αύριο, τίποτα δεν με συγκινεί πλέον. Ούτε το γεγονός ότι ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνια, παίζει με γκρίζα μαλλιά και πιο συγκρατημένος. Θα μου πείτε, ότι ένας σημερινός 16άρης (ή 16άρα, για να μη κάνω διακρίσεις), μπορεί να μην έχει δει ποτέ τον Εξολοθρευτή στη μεγάλη οθόνη, ή να τον έχει δει μόνο σε tablet, έτσι για πλάκα. Ευκαιρία, λοιπόν να πάει να τον δει σε τρεις διαστάσεις (3D). Θα τον συναρπάσει.
Του Άλαν Τέιλορ 
Με τους Εμίλια Κλαρκ, Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, Τζέι Κόρτνεϊ, Τζ. Κ. Σίμονς, Τζέισον Κλαρκ, Μπιούνγκ-Χουν Λι, Άαρον Γουίλιαμσον, Ματ Σμιθ
Προβάλλεται από 25/6/15