17/6/15

Καθηγητής με το ζόρι – The rewrite

Υπόθεση: Μια φορά κι έναν καιρό, ο σεναριογράφος Κιθ Μάικλς τα είχε όλα- μία Χρυσή Σφαίρα, μια τεράστια επιτυχία με την υπογραφή του κι ανεξάντλητα αποθέματα Βρετανικού χιούμορ και γοητείας. Αυτό ήταν δεκαπέντε χρόνια πριν: τώρα είναι χωρισμένος, πλησιάζει τα πενήντα, δεν έχει γράψει τίποτα καλό εδώ και χρόνια κι έχει χρεοκοπήσει. Ευτυχώς ο ατζέντης του, του βρήκε κάτι- δυστυχώς, είναι αρκετά μακρυά από το Χόλιγουντ. Ένα πανεπιστήμιο στη Νέα Υόρκη ψάχνει καθηγητές σεναρίου, και με άδειες πια τις τσέπες του, ο Κιθ δε μπορεί να αρνηθεί. Εκεί ανακαλύπτει όμως ότι το άστρο του δεν έχει ξεφτίσει τελείως, κι αποφασισμένος να γράψει ένα νέο σενάριο, καταβάλει την ελάχιστη προσπάθεια για τη νέα του δουλειά. Η συμπεριφορά του θα αλλάξει όταν θα γνωρίσει τη Χόλι, μία μόνη μητέρα που κάνει δύο δουλειές για να πάρει το πτυχίο της. Θα τους ενώσει η ανάγκη για μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Η διδασκαλία τον έχει βοηθήσει να γίνει καλύτερος άνθρωπος και βρίσκεται ανάμεσα στην απόφαση να γίνει αυτός ο άνθρωπος ή να προσπαθήσει να γυρίσει στην παλιά λαμπερή του ζωή.
Κριτική: Μια ταινία για την προσαρμοστικότητα σε μια καινούργια ζωή και πως να την επιτύχετε, ή πως να αποτύχετε, όπως συνέβη στο σεναριογράφο Κιθ, ο οποίος άργησε να καταλάβει ότι ο χώρος του πανεπιστημίου δεν είναι όπως ο χώρος των στούντιο του Χόλιγουντ.
Ο Χιου Γκραντ θεωρώ ότι πετυχαίνει στο ρόλο του επιπόλαιου τύπου, που κατάφερε να αποτύχει οικογενειακά και επαγγελματικά, παρασυρμένος από την εφήμερη δόξα του βραβείου του, για ένα και μόνο σενάριο που είχε γράψει. Φυσιογνωμικά δείχνει πάντοτε αδιάφορος για τους γύρω του και νάρκισσος, ενώ το πάντοτε συνεσταλμένο ύφος του όταν συζητά, τον κάνει γοητευτικό στις γυναίκες. Πράγμα ολέθριο για τη νέα του καριέρα, την οποία προσπαθεί να κάνει διαλέγοντας τις μαθήτριές του όχι από τα σενάρια που έχουν γράψει, αλλά από τις φωτογραφίες τους.
Απέναντί του, παίζει η Μαρίσα Τομέι στο ρόλο-υπόδειγμα της ταινίας. Υποδύεται, μια μαθήτριά του, διαζευγμένη  με δυο κόρες, που κάνει όλες τις δουλειές για να ζήσει. Ένα ρόλο που δεν θα τον θυμάστε με το τέλος της ταινίας (άλλωστε, όλο το βάρος το κρατάει ο Γκραντ). Η σχέση του μαζί της, αλλά και με μια άλλη μαθήτρια ωριμότερη για την ηλικία της, θα οδηγήσει τον Κιθ  να «ξαναγράψει» (όπως ο τίτλος) το σενάριο για τη ζωή του
Σενάριο κοινότοπο, σκηνοθεσία επίπεδη και ερμηνείες αδιάφορες κάνουν την ταινία καλή… μόνον από ηθικοπλαστική άποψη.
Του Μαρκ Λόρενς
Με τους Χιου Γκραντ, Μαρίσα Τομέι, Άλισον Τζάνεϊ, Τζέι Κέι Σίμονς, Κρις Έλιοτ, Μπέλα Χίθκοτ, Άζα Ναόμι Κινγ
Προβάλλεται από 18/6/15