8/4/15

Νυχτερινή καταδίωξη – Run all night

Υπόθεση: Ο βιρτουόζος εκτελεστής του Μπρούκλιν, Τζίμι Κόνλον παλαιότερα γνωστός και ως «νεκροθάφτης», βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς ο καλύτερός του φίλος και αφεντικό της μαφίας αρχίζει και πληρώνει τα λάθη του παρελθόντος. Συγχρόνως, ένας επίμονος ντετέκτιβ βρίσκεται στα χνάρια του και ο γιος του, τον οποίο έχει εγκαταλείψει χρόνια πριν, γίνεται στόχος δολοφονίας. Ο Τζίμι, θα πρέπει μέσα σε μία νύχτα να διαλέξει πλευρά.
Κριτική: Με τις τρεις τελευταίες ταινίες του με θέμα «Αρπαγή» (Taken 1, 2 και 3) ο Λιαμ Νίσον μπήκε για τα καλά στο χώρο της δράσης και της περιπέτειας, υποδυόμενος έναν χαρακτήρα βίαιο και ταυτόχρονα αποτελεσματικό. Αυτή τη φορά βρίσκεται σχεδόν στην ίδια κατάσταση, αλλά η εξέλιξη φαίνεται εκ των προτέρων ότι θα είναι διαφορετική και αυτό όχι διότι απέναντί του έχει τον εξίσου σκληρό φυσιογνωμικά Εντ Χάρις. Από τα πρώτα πλάνα του Ζομ Κολέ Σερά, διαπιστώνεις ότι έχεις να κάνει με μια ταινία σκοτεινή, με χαρακτήρες όπως και ο χώρος που τους περιβάλλει.
Από τη μια, ο εκτελεστής Τζίμι Κόνλον έχει παρελθόν βεβαρημένο (εξ ου και «νεκροθάφτης») και το βλέμμα του Λιαμ Νίσον,  είναι το μόνο κατάλληλο για να αποτυπώσει τόσες τύψεις στο σκαμμένο του πρόσωπο. 
Από την άλλη, βρίσκεται το πρώην αφεντικό του (προφανώς στις βρωμοδουλειές τους) Σον Μαγκουάιρ αρχιμαφιόζος με δυνατές ακόμα επιρροές στην πιάτσα, τον οποίο υποδύεται μια άλλη υπόγεια και σκληρή φιγούρα, ο Εντ Χάρις.
Οι δύο τους έχουν από ένα γιο: Ο Τζίμι έχει τον Μάικλ, που τον υποδύεται ο Τζόελ Κίναμαν, ο οποίος έχει αποτραβηχτεί από τον πατέρα του λόγω του παρελθόντος του, όπως νομίζει και παίζει έξοχα. Αρκεί να τον προσέξετε όταν ο πατέρας του, τού αποκαλύπτει πως εκείνος αποσύρθηκε από τη ζωή του, για να τον αφήσει να ζήσει αξιοπρεπώς. Ο Σον, έχει τον Ντάνι που τον υποδύεται ο Μπόιντ Χόλμπρουκ, ο οποίος είναι ένας ξεροκέφαλος και θέλει να μοιάσει του πατέρα του όταν ήταν στις δόξες του, παρά τις συμβουλές του για μια έντιμη ζωή.
Μια σειρά συμπτώσεων θα φέρει αντιμέτωπους τους δυο πατεράδες, όχι μόνον μεταξύ τους, αλλά και με τα διλήμματα που θα προκύψουν. Ως εδώ όμως…
Εξαιρετικό σενάριο, πολύ καλή σκηνοθεσία με δεμένο μοντάζ και γρήγορο ρυθμό, έξοχη νυκτερινή φωτογραφία του Μπρούκλιν και της Νέας Υόρκης γενικά και καταπληκτικές ερμηνείες από όλους. Μη ξεχάσω να εξάρω και την ερμηνεία του Βίνσεντ Ντ’ Ονόφριο, που υποδύεται τον γεμάτο από εμμονές αστυνομικό επιθεωρητή, που γνωρίζοντας καλά την πιάτσα, ξέρει πότε να παραμένει αδρανής και πότε να επεμβαίνει δυναμικά. 
Δείτε την ταινία.
Σκηνοθεσία: Ζομ Κολέ Σερά
Με τους: Λίαμ Νίσον, Εντ Χάρις, Τζένεσις Ροντρίγκεζ, Τζόελ Κίναμαν, Βίνσεντ Ντο' Ονόφριο, Μπόιντ Χόλμπρουκ, Κόμμον
Προβάλλεται από 12/4/15