26/3/15

Το πέρασμα - The judgement

Υπόθεση: Με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο ηθοποιό του Εμίρ Κουστουρίτσα, Μίκι Μανόλοβιτς (Underground, Ο μπαμπάς λείπει σε ταξίδι για δουλειές, Μαύρη γάτα, άσπρος γάτος κ.ά.), και συμμετοχές στα σημαντικά βαλκανικά φεστιβάλ της Σόφιας και της Βαρσοβίας, η νέα ταινία του Βούλγαρου σκηνοθέτη Στέφαν Κομαντάρεφ μιλάει για τον Μίτιο και τον γιο του Βάσκο, οι οποίοι ζουν σε μια φτωχή περιοχή στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας-Ελλάδας. Ο Μίτιο έχει χάσει ό, τι σημαντικό είχε στη ζωή του, τη γυναίκα του, τη δουλειά του και την εμπιστοσύνη του γιου του. Για να τον ξανακερδίσει, θα πρέπει να βρει συγχώρεση και να πληρώσει για την αμαρτία που διέπραξε 25 χρόνια πριν.
Κριτική: Στο Πέρασμα, ή έχουμε έναν άνδρα που έχασε τη γυναίκα του από ασθένεια, κοντεύει να χάσει και την εμπιστοσύνη του γιου του και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του με φόντο το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, ή έχουμε το θέμα της λαθρομετανάστευσης και όλα τα παρελκόμενα, με φόντο το μελόδραμα ενός πατέρα και ενός γιου που προσπαθούν να βγάλουν άκρη στη μεταξύ τους σχέση, η οποία επηρεάζεται από τρίτους παράγοντες.
Οι δε παράγοντες είναι, η έλλειψη ρευστού του πατέρα, ο οποίος για τη νοσηλεία της γυναίκας του είχε πάρει δάνειο και κινδυνεύει να χάσει το σπίτι τους, το οποίο είχε υποθηκεύσει, καθώς και ένας πρώην λοχαγός που εκμεταλλεύεται τη φτώχεια του πατέρα και του δίνει χρήματα για να μεταφέρει λαθραία μετανάστες από την Τουρκία με το βυτιοφόρο του, μέσα από ένα επικίνδυνο ορεινό πέρασμα.
Όπως και να το δούμε το φιλμ, τα προβλήματα είναι υπαρκτά και έχουν το καθένα το ενδιαφέρον τους και ας μην είναι ευδιάκριτος ο κύριος στόχος της ταινίας. Έχουμε όμως αρκετά καλές και λιτές, αλλά με εσωτερική ένταση ερμηνείες (τόσο του αρχηγού Μανόλοβιτς, όσο και των Μπλάτετσι και Τόροζιαν, που υποδύονται πατέρα και γιο αντίστοιχα). Επίσης, εξαιρετική είναι η χειμωνιάτικη ή ομιχλώδης φωτογραφία, καθώς και ο σκηνοθετικός αφηγηματικός ρυθμός που προσωπικά δεν με κούρασε. (Η ταινία θα προβάλλεται στο Άστυ).
Σκηνοθεσία Στέφαν Κομαντάρεφ 
Με τους Άσεν Μπλατέτσκι, Μίκι Μανόλοβιτς, Οβάνες Τοροσιάν, Ίνα Νικόλοβα, Παρασκεβά Τζουκέλοβα, Βάσιλ Βασίλεφ-Τζουέκα, Μέτο Γιοβανόφσκι, Χρίστο Μουταφτσίεφ
Προβάλλεται από 26/3/15
(Κριτική μου στο myfilm.gr)